© David Rozing/Hollandse Hoogte

Duo geeft vals geld uit op fuif

Twee jongeren uit Zoersel en Grobbendonk stonden in Turnhout terecht omdat ze op een fuif in Hulshout valse biljetten van 50 euro hadden uitgegeven. Ze liepen snel tegen de lamp.

“Een jeugdzonde.” Zo omschreef meester Luc Verbraeken de feiten waarvan zijn cliënt ­Dieter V.D.W. (19) uit Zoersel werd beticht. De jongeman nam op de zitting meteen alle schuld op zich en zette zijn kompaan ­Mathias D. (20) uit Grobbendonk uit de wind. “Mathias heeft met de feiten niets te maken”, zei V.D.W. “Hij wist niet dat het een vals biljet was dat ik hem had bezorgd en waarmee hij voor 20 euro bonnetjes wilde kopen.”

Dieter V.D.W. bekende dat hij van een Fransman in Antwerpen vijf valse biljetten van 50 euro had gekocht voor 100 euro. Met dat nepgeld trok hij op 29 augustus 2014 naar een fuif in Hulshout.

Met een van de biljetten betaalde hij zijn toegangskaart. “Hij liep vrijwel meteen tegen de lamp. Het biljet was niet zo goed nagemaakt”, zei meester Verbraeken. “Mijn cliënt heeft onmiddellijk zijn fout toegegeven. Hij heeft de schade intussen vergoed. Hij heeft zelfs iets meer betaald dan nodig was.”

De openbare aanklager stelde voor het duo een werkstraf op te leggen. “Dat lijkt me de meest gepaste sanctie, beter dan opschorting van straf”, zei substituut ­Peter Van der Flaas.

De advocaat van Mathias D. vroeg de vrijspraak. “De eerste beklaagde heeft de biljetten aangekocht. Zonder iets te zeggen, heeft hij mijn cliënt een biljet in handen gestopt. Had hij moeten voelen dat het biljet vervalst was? Ik denk het niet. Mijn cliënt treft geen schuld.”

Het vonnis valt op 16 maart. (ima)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio