© ND

Medicijn tegen longziekte niet terugbetaald voor rokers

Patiënten met idiopathische longfibrose – een zeldzame en zeer agressieve ziekte – kunnen de pijn verlichten met het dure geneesmiddel Ofev. Een behandeling kost 30.000 euro per jaar en wordt terugbetaald. Tenminste: als de patiënt niet rookt.

mec

Wim Wuyts, adjunct-kliniekhoofd pneumologie aan het UZ Leuven, heeft het daar moeilijk mee. “Niets zo erg als een pa­tiënt te moeten zeggen dat er een behandeling bestaat die zijn lijden zou verlichten, maar dat we het niet mogen voorschrijven.”

Het Riziv pareert de kritiek. “De patiënten hebben er zelf baat bij om te stoppen met roken. Sigaretten hebben namelijk een ongunstig effect op het verloop van de ziekte. Is het dan zo onredelijk om voor een behandeling van 30.000 euro per jaar te vragen dat ze stoppen met roken?”

Professor Wuyts zal binnenkort overleggen met medewerkers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

“Voorzichtig zijn met koppeling levensstijl aan terugbetalingen”

© BELGA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept op om bijzonder voorzichtig te zijn met het koppelen van een bepaalde levensstijl aan de terugbetaling van geneesmiddelen. De Block laat ook weten dat ze “uiteraard” open staat voor een heroverweging van de terugbetaling van Ofev door de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen bij het Riziv.

De terugbetaling van een dure behandeling van patiënten met idiopathische longibrose doet dezer dagen heel wat stof opwaaien. De overheid eist in ruil voor de terugbetaling van een behandeling met Ofev - per patiënt zo’n 30.000 euro per jaar - dat de patiënten stoppen met roken.

Wim Wuyts, adjunct-kliniekhoofd pneumologie aan het UZ Leuven, zet in Het Nieuwsblad vraagtekens bij de keuze om rokers die niet stoppen uit te sluiten. Sommige patiënten probeerden al verschillende keren om te stoppen met roken, maar slagen daar gewoon niet in, argumenteert hij. Wuyts vindt het een principieel probleem dat niet alle patiënten toegang zouden hebben tot medicatie die hen misschien niet geneest maar wel helpt.

Ook minister De Block vindt het “een bijzonder moeilijke en delicate zaak” om een bepaalde levensstijl als voorwaarde te stellen voor terugbetaling. “Daar moet je zeer voorzichtig mee zijn”, onderstreept haar woordvoerster.

Levensstijl is immers niet de enige factor die speelt. “Je gedrag kies je, je grootvader niet.” Wat dus met iemand die door zijn genen zwakke botten heeft, maar niettemin kiest om intensief te sporten? “Moeten we hen ook de terugbetaling van een plaaster weigeren dan? “

Over het concrete geval van Ofev spreekt de minister zich niet uit. De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen besliste in december om de terugbetaling te koppelen aan het stoppen met roken, omdat ze aanwijzingen had dat dit een belangrijke impact heeft. “Als pneumologen zeggen dat ze andere bewijzen hebben en dat een behandeling ook helpt bij rokers, dan staan we daar uiteraard voor open. Het zal dan aan de commissie zijn om - indien nodig - een nieuw advies te formuleren”, klinkt het nog bij De Block.