© BELGA

“Bijklussen is niet aantrekkelijk genoeg”

Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) werkt aan een wettelijk kader dat bijklussen via onlineplatformen eenvoudiger en fiscaal aantrekkelijker maakt. Dat schrijft De Tijd donderdag.

"Het doel is de groeiende groep mini-ondernemers in de deeleconomie een zeer lichte sociale en fiscale regeling te geven. Het gaat niet om een nieuw statuut, maar om een vereenvoudiging van hoe je occasionele bijverdiensten aangeeft", zegt minister De Croo. "Vandaag is bijklussen niet aantrekkelijk genoeg door de administratieve complexiteit en het niveau van de belastingen."

De Croo gaat in de regering een belastingverlaging bepleiten voor bijverdiensten via deze zogenaamde P2P-platformen. Momenteel worden die getaxeerd aan 33 procent. De Croo denkt aan "een minimale belastingheffing tot een bepaalde inkomensdrempel", maar pint zich niet vast op een cijfer.

Diegenen die van bijklussen een professionele bezigheid maken, moeten wel overstappen naar het statuut van zelfstandige in bijberoep.