© Gérard Liveneau

BiatlonOlympische Winterspelen voor de jeugd - Kontichnaar Tim De Ridder geniet na van deelname in Lillehammer

“Ervaring die ze me nooit meer afpakken”

De Olympische Winterspelen voor de Jeugd zijn volop aan de gang in Lillehammer. Belgische toppers die kiezen voor wintersporten en geselecteerd zijn voor deze Spelen zijn sowieso al niet dik gezaaid, maar Tim De Ridder is wel dé uitzondering bij uitstek. Hij wil carrière maken in het biatlon.

Karin De Ryck

De combinatie van langlaufen en met een geweer op doel schieten maakt van biatlon een zware sport. De 16-jarige Tim De Ridder uit Kontich is intussen al een drietal jaar gebeten door de sport en mocht na twee wedstrijdseizoenen de voorbije dagen voor het eerst deelnemen aan de Olympische Winterspelen voor de jeugd.

“Ik was aangesloten bij Spirit, een Mechelse schuttersclub. Elk weekend trok ik naar Rottemeren bij Rotterdam om daar te trainen bij een biatlonclub. Ik geraakte er bevriend met de familie Leijn en door hen was ik helemaal verkocht. Ik train nu nog steeds geregeld in Nederland en blijf schieten in Mechelen. Af en toe kan ik ook trainen op Snow Valley, de skipiste van Peer. Dit seizoen ben ik gestart met atletiek om mijn algemene conditie te verbeteren. Zoals vele sporters moet ik ook aan krachttraining doen in de fitness en verder ga ik geregeld rolskiën, de zomerversie van langlaufen.”

De vijfdejaarsstudent Wetenschappen-Wiskunde aan het Mortselse atheneum nam deel aan de 7,5 km sprint en aan de 10 km achtervolging. Hij werd uiteindelijk 48ste.

“Vooral over de sprintwedstrijd ben ik niet tevreden. Het langlaufen ging wel goed, maar in het schieten heb ik het volledig laten liggen. De achtervolging lukte dan weer veel beter. Daarin miste ik maar twee van de twintig te raken doelen. Ik was daarmee derde beste op vlak van schieten. Helaas was ik fysiek niet sterk genoeg om mijn positie te verbeteren. Ik heb wel veel geleerd uit deze wedstrijden. Daarom was deelnemen voor mij hier zo belangrijk. Ik zie het als een levenservaring, een kans die je maar één keer krijgt. Het is waarschijnlijk de eerste en laatste keer dat ik naar de Spelen mag gaan.”

Na zijn prestatie in Noorwegen zit het seizoen er meteen ook op voor De Ridder. “Met deze wedstrijden en eerder het WK voor de jeugd, miste ik al heel wat op school. De combinatie is sowieso niet evident, maar zeker de moeite waard. Gelukkig tonen ze op school begrip voor het feit dat ik vaak weg ben voor wedstrijden.”

Zijn idool Ole Einar Bjørndalen evenaren, de meest succesvolle winterolympiër aller tijden, zit er misschien niet in voor De Ridder, maar hij hoopt alvast nog heel wat progressie te maken. “Ik wil echt het hoogst mogelijke niveau bereiken. Het liefst zou ik ooit kunnen deelnemen aan de ‘grote’ Spelen, maar starten in een wereldbekerwedstrijd is ook al een uitdaging.”

Meer sportnieuws