© WAS

Judo BK jeugd in Herstal - Broers Adashev werken aan internationale doorbraak

Drie broers, drie medailles

Antwerp United pakte liefst vijf titels op het BK voor jeugd. Opvallend: de drie broers Adashev veroverden evenveel medailles met tweemaal goud en een keer zilver.

Patrick Poppe

Abdulla (-73 kg, U21, 20 jaar), Muslim (-60 kg, U15, 13 jaar) en Yusup (-66 kg, U21, 19 jaar) Adashev tekenden op het BK in Herstal voor de meest opvallende prestatie door twee gouden en een zilveren medaille te pakken. Ze brachten het totaal voor Antwerp United op zeven medailles, waarvan vijf gouden. Ook Saïd Magomadov, Indy Godschalk en Fiona Vanbiesbroeck haalden het hoogste schavotje.

“We kwamen zeven à acht jaar geleden uit Tsjetjenië naar België”, zegt Yusup, die al vijf medailles op een Belgisch kampioenschap haalde. “Vader had in een krantenartikel iets over Antwerp United gelezen en daarom zijn we gaan kijken. We hadden eigenlijk allemaal direct de smaak te pakken. Dankzij de goodwill van meerdere ouders en de club werden we goed gesteund en konden we zo zelfs aan stages en tornooien in het buitenland meedoen. Zo werden we altijd beter. Het is niet dat onze ouders aan judo of een andere topsport deden. Vader heeft hooguit één jaar gebokst.”

De resultaten van de Adashevs spreken al een paar jaar tot de verbeelding, maar nu kleine Muslim erbij gekomen is, al helemaal. “Wie de beste van de drie is? (lacht). Die vraag krijgen we constant. Ten eerste is het enorm moeilijk om ons te vergelijken. We zijn alle drie andere types en vechten in verschillende categorieën. En ten tweede kennen we elkaars judo zo door en door dat we eigenlijk nooit tot een echt resultaat zouden komen.”

Elf nationale medailles

De broers zijn intussen samen goed voor elf nationale medailles. Abdulla werd al driemaal op rij Belgisch kampioen, Muslim werd vorig jaar tweede en nu eerste. Yusup zelf heeft ook al twee Belgische titels op zak, maar moest nu in de finale de duimen leggen. “Het was dit jaar een zwaar BK. Ik denk dat ik op weg naar de finale alleen maar ex-kampioenen ben tegengekomen.”

Intussen beuken ze aan de poort van het internationale jeugdjudo. Yusup zit in de nationale juniorenselectie, Abdulla ging reeds naar de BOIC-stage in Mulhouse en nu komt ook Muslim als kersvers Belgisch kampioen internationaal piepen. “We hopen stilaan op de internationale selectietornooien medailles en punten te pakken, om ons zo te kwalificeren voor het EK in onze categorie. De ultieme droom? Dat is voor elke sporter de Olympische Spelen, maar we blijven met de voeten op de grond.”

Meer sportnieuws