© Photo News

Nucleaire spionagevideo werd gevonden bij vrouw van terreurverdachte

De gevonden video met urenlang beeldmateriaal van de woning van een hoge nucleaire verantwoordelijke werd aangetroffen bij een huiszoeking in de woning van de vrouw van de gearresteerde terreurverdachte Mohamed Bakkali. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF op basis van betrouwbare informatie.

joro

Op de gevonden tape is te zien hoe de privéwoning van een hoge Belgische nucleaire verantwoordelijke urenlang wordt gefilmd. De man en zijn familie werden dus bespioneerd door terreurverdachten. Het Parket bevestigt die informatie, maar weigert verdere informatie te verstrekken. De bewakingscamera’s die in de bewuste straat hangen werden intussen al aan de onderzoekers overhandigd. Op de beelden zouden twee verdachte mannen te zien zijn, maar ze zijn niet herkenbaar.

De video werd aangetroffen tijdens een huiszoeking bij de vrouw van terreurverdachte Mohamed Bakkali, die verdachte wordt van logistieke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij zou een huis in Schaarbeek hebben gehuurd, waar materiaal werd aangetroffen om explosieven te maken.

Extra veiligheidsmaatregelen

Waarom de terroristen de woning van de nucleaire verantwoordelijke in het oog hielden is niet duidelijk maar baart wel zorgen. Speculaties gaan van een plan om een kerncentrale aan te vallen tot plannen om gevoelig materiaal te ontvreemden. Volgens het Parket is het alleszins te vroeg om te speculeren.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) werd meteen op de hoogte gebracht van de informatie en trof meteen extra voorzorgsmaatregelen. Zo werd de beveiliging in de Belgische kerncentrales versterkt.