© Patrick Hattori

Personeel H&M opnieuw aan de slag na sociaal akkoord

De werknemers van het distributiecentrum van H&M in Puurs hebben donderdagochtend na een personeelsvergadering ingestemd met een sociaal akkoord naar aanleiding van de sluiting van de vestiging. Dat meldt Lieveke Norga, vakbondssecretaris bij de LBC-NVK. Details worden niet gegeven, al klinkt het bij de bedrijfsleiding dat het vorige voorstel overeind is gebleven.

TDK, Belga

De Zweedse kledingketen H&M wil haar distributiecentrum in Puurs opdoeken en de activiteiten verhuizen naar Ghlin in de provincie Henegouwen. In Puurs werken momenteel zo'n 160 mensen.

Er werd eerder een voorstel voor een sociaal plan opgesteld, dat voorzag in de mogelijkheid tot hertewerkstelling in Ghlin of in winkels nabij Puurs of ook ontslagbegeleiding en een extralegale ontslagpremie. Maandag ging het personeel in staking nadat volgens vakbond LBC-NVK twee derde van het personeel een voorstel voor een sociaal plan had verworpen.

"De actie is de afgelopen dagen goed opgevolgd. Er zijn nog beperkte gesprekken geweest en dat heeft er voor gezorgd dat het personeel donderdagmorgen besloten heeft de actie niet langer voort te zetten", zegt Norga. "De directie is op een verstandige manier omgesprongen met wat er leeft bij het personeel". Over het verloop van de afgelopen dag en het resultaat van de stemming wilde Norga niets kwijt.

De bedrijfsleiding spreekt van een goede afloop: "De staking is afgelopen en het sociaal plan is aanvaard. De mensen mogen vandaag naar huis, maar morgen wordt er opnieuw gewerkt", zegt woordvoerder Marianne Nerinckx. Volgens haar gaat het om het sociaal plan van eerder deze week.

Volgens Nerinckx is er jobzekerheid tot augustus. Tegen het einde van het jaar wordt de sluiting verwacht. Intussen kunnen de mensen hun persoonlijke voorkeur volgens het plan overmaken.