Minstens zeven doden bij nieuwe aanslag op militair konvooi in Turkije

Print
Bij een nieuwe aanslag op een militair konvooi in Turkije zijn minstens zeven soldaten gedood. Dat gebeurde enkele uren na een aanslag met een bomauto in de Turkse hoofdstad Ankara, waar 28 doden vielen. "Die aanslag was het werk van Syrische Koerden", zegt de Turkse minister-president Davutoglu. Ook de nieuwe aanslag wordt toegeschreven aan het PKK, maar dat zegt zelf van niets te weten.

De nieuwe aanslag deed zich donderdagochtend voor in het zuidoosten van Turkije. Het militair konvooi was onderweg op de autostrade die Diyarbakir verbindt met het district Lice toen het werd getroffen door een ontploffing. Daarbij kwamen minstens zeven soldaten om het leven. De soldaten waren op zoek naar springtuigen.

De Turkse autoriteiten wijzen de aanslag toe aan rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat is vernomen bij de veiligheidsdiensten.

Autobom

De nieuwe aanslag gebeurde enkele uren nadat woensdag, rond 17.30 uur Belgische tijd, in de regeringswijk Cankaya voor een gebouw van de luchtmacht een autobom tot ontploffing was gekomen. Daarbij kwamen minstens 28 mensen, waarvan 26 militairen, om het leven. Er zijn ook minstens 61 gewonden gevallen.

Het Turkse leger laat in een communiqué weten dat militaire voertuigen het doelwit waren. Volgens het leger werden voertuigen die soldaten vervoerden het voorwerp van een terreuraanslag toen ze voor een verkeerslicht stonden te wachten. Het leger bevestigt dat er onder de dodelijke slachtoffers zeker 26 soldaten zijn.

Syrische Koerden

De Turkse regering houdt de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije en de Syrische Koerden van de Volksbeschermingseenheden YPG verantwoordelijk voor de bloedige aanslag. De Turkse minister-president Ahmet Davuoglu zei donderdag dat een 23-jarige YPG-strijder uit Syrië de aanslag pleegde met steun van de "separatistische terreurorganisatie". Negen mensen zijn in verband met de aanslag opgepakt.

"Deze terroristische aanslag is gepleegd door elementen van de terreurorganisatie (PKK) in Turkije en een militielid van de YPG (de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Syrië)", aldus Davutoglu.

Luchtaanvallen

"We zullen ons recht op zelfverdeding zeker gebruiken", zei de Turkse president Erdogan woensdagavond. Even later voegde hij de daad bij het woord. In de nacht van woensdag op donderdag zijn Turkse oorlogsvliegtuigen in alle vroegte begonnen met het bombarderen van PKK-doelwitten in Irak. Daarbij zijn 60 à 70 militanten van de groepering om het leven gekomen, meldt de Turkse premier Davutoglu.

PKK: "Weten niet wie het gedaan heeft"

De verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK zegt dat de beschuldigingen onterecht zijn. "We weten niet wie de aanslag in Ankara gepleegd heeft. Het kan vergelding zijn geweest voor de slachtpartijen in Koerdistan", zei PKK-commandant Cemil Bayik aan het agentschap Firat, dat dicht bij de PKK staat. Ook de voornaamste Koerdische formatie in Syrië, de Democratische Unie Partij (PYD), ontkent betrokken te zijn.

"We ontkennen iedere betrokkenheid in deze aanval", zei het hoofd van de PYD, Saleh Muslim. "Deze beschuldigingen zijn duidelijk gelinkt aan de poging om in Syrië tussenbeide te komen."

"Barbaarse misdaad"

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de bomaanslag van woensdagavond streng veroordeeld. Volgens het ministerie moeten de mensen achter deze "barbaarse misdaad" voor hun misdaden boeten. Deze aanslag bevestigt voor de Russen de nood aan eenheid tussen alle landen in de strijd tegen terrorisme. "Wij drukken ons diepste medeleven met de Turkse bevolking uit en we hopen dat de gewonden van de aanslag snel beter zullen zijn", staat er te lezen in de verklaring.

Op internet doken beelden op van het voertuig dat woensdagavond ontplofte:

 

 

.

Nu in het nieuws