© ss

Wie Cinque Terre wil bezoeken, kan zich maar beter haasten

Het Italiaanse Cinque Terre krijgt jaarlijks miljoenen toeristen over de vloer. Een goede zaak voor de economie maar een bedreiging voor de lokale cultuur. De dienst toerisme wil daarom in de in de toekomst maximum 1,5 miljoen toeristen per jaar toelaten.

svg

Overnachten vlakbij een van de vijf pittoreske vissersdorpen aan de Italiaanse kust op een boogscheut van wijn- en olijfgaarden: Cinque Terre - dat erkend is als UNESCO-werelderfgoed - heeft heel wat charme en authenticiteit te bieden. Maar met 2,5 miljoen toeristen in cruiseschepen en ‘party boats’ dreigt de lokale cultuur van het werelderfgoed te verdwijnen.

De enige oplossing om de massa dagjestoeristen uit cruiseschepen tegen te houden, ligt volgens de Italiaanse autoriteiten in het bepalen van een maximumaantal toeristen per jaar. ‘We willen niet meer dan 1,5 miljoen toeristen per jaar ontvangen in Cinque Terre’, zegt Vittorio Alessandro in de Italiaanse krant La Reppublica. ‘We zullen hier zeker voor bekritiseerd worden, maar voor ons is dit een kwestie van overleven.’

Tickets tellen

Om erop toe te zien dat de dorpen hun authenticiteit worden behouden, zullen de toegangswegen voorzien worden van apparatuur die het aantal tickets van de toeristen telt. Eens het maximumaantal is bereikt, sluiten de wegen.

De dienst toerisme werkt eveneens aan een app die toeristen toont welke dorpen het meest verzadigd zijn op dat ogenblik en welke periodes minder druk zijn. Toegangstickets zijn op voorhand online te koop.

MEER OVER Reizen