© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“WhatsApp werkt sneller dan 112”

Buurtinformatienetwerk Kammenstraat gaat voortaan WhatsApp gebruiken om bewoners te waarschuwen. Het is de eerste Vlaamse gemeente die het systeem van de Nederlandse buurgemeente Roosendaal overneemt. Een schot in de roos, zo bleek gisteravond op de jaarlijkse ledenbijeenkomst.

Margo Tilborghs

Bin Kammenstraat mag zich beschouwen als een pionier in Essen. Het was niet alleen de eerste bin in de gemeente, maar nu neemt het ook als eerste het Nederlandse systeem over. Ondertussen hebben politiezones in Hasselt, Leuven en Brussel ook al interesse getoond.

Op de jaarlijkse ledenvergadering gisteravond is dan ook de nieuwe WhatsApp-groep !Alert/Essen gelanceerd.Wijkagent Dré Van Roomen van de Nederlandse buurgemeente Nispen (Roosendaal) was ook aanwezig. De samenwerking tussen de twee politiediensten verloopt bijzonder goed. In Roosendaal is vorig jaar al de WhatsApp-groep !Alert/Nispen in werking getreden. Het blijkt een schot in de roos. “Vooral grensoverschrijdend werkt WhatsApp sneller dan een melding via 112”, wist de Nederlandse wijkagent.

“1 op de 4 niet dringend”

Op de vergadering informeerde Edith De Nef, medewerkster bij de noodcentrale, ook over het juiste gebruik van noodnummers. “In België zijn er twee belangrijke nummers voor dringende hulp: 112 voor ambulance en brandweer en 101 voor politie. Is het niet dringend, dan belt u beter de lokale brandweer, uw huisarts of de lokale politie”, verduidelijkte ze.

“Meer dan 1 op de 4 oproepen naar de noodcentrale zijn niet dringend. Zo wordt er gebeld om een taxi te bestellen, een grap uit te halen of de weg te vragen. Bij zo’n oproepen kunnen levens op het spel staan. Hoe langer het duurt voor een noodoproep wordt beantwoord, hoe later er hulp kan geboden worden.”

Lees het hele artikel dinsdag in Gazet Van Antwerpen, editie Noord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners