© Shutterstock

Mannen maken twee keer meer kans op kanker door orale seks

Mannen lopen twee keer zoveel risico om door orale seks mond- of keelkanker op te lopen als vrouwen, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Die kankers worden veroorzaakt door het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus. Vooral blanke mannen van middelbare leeftijd lopen het meeste risico en al helemaal als ze vaak van partner verwisselen.

flb

Volgens een Amerikaanse studie van de Johns Hopkins University in Baltimore worden in de VS en het merendeel van de Westerse landen bijna twee op drie kankers van de keelholte veroorzaakt door een infectie met het HPV16-virus, in de volksmond beter bekend als het humaan papillomavirus. Die kankers komen bovendien de laatste jaren steeds vaker voor, meent Gypsyamber D'Souza, professor epidemiologie en hoofdonderzoeker.

De praktijk van fellatio (orale seks uitgevoerd bij mannen) en cunnilingus (orale seks uitgevoerd bij vrouwen) zorgt ervoor dat vooral blanke mannen van middelbare leeftijd steeds vaker met kankers van de keelholte te maken krijgen. Mannen zouden zelfs twee keer zoveel risico lopen als vrouwen. Die toename aan dergelijke kankers zou volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat orale seks steeds vroeger beoefend wordt en dat mensen meer wisselende partners hebben.

MEER OVER Fit & Gezond