Aantal gevallen van microcefalie in Brazilië neemt opnieuw snel toe

Print

Het aantal gevallen van microcefalie dat mogelijk door het zikavirus werd veroorzaakt, is in Brazilië meer dan verdubbeld. Er werden afgelopen week 41 baby’s met een te kleine schedel geboren, nadat de moeder tijdens haar zwangerschap een besmetting met het virus had opgelopen. Een week eerder ging het nog om 17 gevallen, zo deelde het ministerie van Volksgezondheid zaterdag mee.

Sinds oktober 2015 zijn er in totaal al 462 bevestigde gevallen van microcefalie geregistreerd, op de in totaal 3.852 verdachte gevallen. Van zodra een baby met een schedelomtrek van 32 centimeter of minder op de wereld komt, is er mogelijk sprake van microcefalie.

Microcefalie is een aandoening waarbij kinderen met een te kleine schedel op de wereld worden gebracht. Als gevolg daarvan lijden de kinderen ook aan een verstandelijke beperking. Er wordt aangenomen dat de aandoening veroorzaakt wordt door het zikavirus, al is dat voorlopig nog niet bewezen.

Het ministerie benadrukt ook dat het toenemende aantal gekende gevallen van microcefalie deels ook verklaard kan worden door de meldingsplicht die in oktober werd ingevoerd.

In de strijd tegen de Aedes aegypti, de mug die het zikavirus overbrengt, is Brazilië intussen ook begonnen met het inzetten van militairen. Sinds zaterdag delen zowat 220.000 soldaten samen met duizenden medewerkers van de gezondheidsdiensten brochures uit in zowat drie miljoen woningen. Op die manier wordt aan de burgers onder meer uitgelegd dat zelfs de kleinste waterplassen vermeden moeten worden, aangezien de muggen daar hun eitjes leggen.

Vooral de Braziliaanse sloppenwijken tellen heel wat potentiële broedplaatsen, aangezien er in die ‘favela’s’ vaak geen modern riolerings- en afwateringssysteem is. Maar net in de favela’s zullen de soldaten zich niet wagen, uit angst voor gewelddadige confrontaties met drugsbendes.

MEEST RECENT