Mechelaar Guy Claes neemt na veertig jaar afscheid van Zoo en Planckendael

Van WC’s poetsen tot operationeel directeur

Print

Het avonturenparcours rond de bonobo’s: “In elke zone een speelelement, dat is een van de troeven van Planckendael.”

Mechelen / Muizen -

Vuilnisbakken leegmaken, toiletten poetsen, het gras afrijden... Ooit startte Guy Claes (61) als manusje-van-alles in Planckendael in Muizen (Mechelen). 39 jaar later staat de huidige operationeel directeur van de Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael voor zijn afscheid. “De mooiste promotie die ik kreeg, was die toen ik meestergast werd. Ik had plots vier mensen onder mij.” Nu zijn dat er 175 en staat de Mechelaar niet boven, maar met twee voeten tussen zijn mensen. “Ik heb niets zelf verwezenlijkt, zonder team sta je nergens.”

Hoewel Guy Claes de laatste zestien jaar vooral in de Zoo actief was, blijft Planckendael zijn heimat. “Planckendael is mijn kind, daar kan niemand iets aan veranderen, maar de Zoo heeft als pleegkind toch ook een grote plaats in mijn hart veroverd.”

Vindt u het niet jammer om nu te stoppen, vlak voor de grootste werkzaamheden in jaren afgerond zijn?

Nee, net niet. Het zou niet goed zijn voor mij en voor de Zoo. Dit is het ideale moment. Het heeft geen zin dat ik die werken coördineer en afwerk naar mijn zin en dan alles nalaat aan mijn opvolger. Laat Peter (Van den Eijnden, de nieuwe operationeel directeur, red.) dat maar zelf van begin tot eind mee uitwerken. De komende twee jaar wordt in de Zoo de toekomst verzekerd door de werkzaamheden die nu aan de gang zijn. Die toekomst moet ik niet meer bouwen om dan te stoppen.

Met Peter en huidig directeur Dries Herpoelaert is die toekomst in goede handen. Dries is echt een visionair. Over honderd jaar gaan ze die mens vernoemen, daar ben ik zeker van.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio