"Je hebt je rust verdiend, Eddy"

Print

Foto: Carlo Coppejans

Brussel -

Enkele honderden mensen stonden zaterdagmorgen al vroeg klaar aan de Sint-Laurentiuskerk in Zelzate om de begrafenis van Eddy Wally vanop de eerste rij te kunnen volgen. Om 10 uur haalde een gouden lijkwagen de witte kist met het lichaam van de Vlaamse charmezanger op. De priester prees Eddy Wally als een man die mensen samenbracht, een man "met een hart voor groot en klein". "Zijn liedjes brachten ook troost."

Burgemeester Frank Bruggeman, die zelf ook een kort woordje zal zeggen tijdens de kerkdienst, heeft plaats voor 3.500 mensen op de Grote Markt in Zelzate. Daar staan drie grote schermen om de dienst te kunnen volgen. In de kerk is er alleen plaats voor familie, vrienden en prominenten. Onder meer Luc Steeno, Wendy Van Wanten, Joyce De Troch en Jan Van Rompuy zijn al naar Zelzate gekomen om Eddy Wally te groeten.

 

En ook de gewone fans zijn massaal naar Zelzate gekomen. Uren voor de dienst om 11 uur begint, stonden er al fans aan de Sint-Laurentiuskerk. Sommigen staan al sinds 7 uur vanochtend te wachten. "We komen uit Limburg, we zijn om zes uur vanochtend vertrokken", zegt een wachtende fan aan Radio 1. Een andere man vond het zijn plicht om afscheid te nemen. "Ik heb een grote bewondering voor Eddy Wally. Ik heb hem altijd heel nauw gevolgd." De man vertelt hoe hij Eddy Wally tijdens de soundmixshow heel vaak ontmoette. "We hebben heel vaak samen optreden."

De manager van Eddy Wally, Hugo Colpaert liet een emotionele brief voorlezen in de mis waarop hij wees op het grote hart van Eddy Wally die ondanks zijn successen nog altijd nederig en vriendelijk bleef. En over het feit dat er wel eens gelachen werd met de charmezanger schreef de manager dat Eddy Wally zei: "Laat ze maar lachen, laat ze maar doen. Eddytje pakt toch de poen."

Dochter Marina en kleindochter Vanessa nemen in een emotionele tekst op de rouwkaartje van Eddy Wally afscheid van hun vader en grootvader. Ik kon mij geen betere vader voorstellen, schrijft Marina. Je was streng maar eerlijk. Als kind rijkte je me steeds je hand en trok me mee in het ware leven. Nooit liet je me in de steek. (...) We zullen doorgaan zoals je mij hebt geleerd. Je bent mijn grote voorbeeld en dit ga ik nooit verloochenen.

Het werd een emotionele afscheidsdienst. Zeker toen aan het einde van de viering teksten voorgelezen werden van manager Hugo Colpaert en toen Bart Hermans een ode bracht aan Eddy Wally. 

In zijn tekst, die door Ivan Saerens voorgelezen werd, noemt manager Hugo Colpaert Eddy Wally "een rasartiest". "Zoals vroeger heb ik hier alles laten klaarzetten. Alles staat er zoals jij gevraagd hebt. En ja, er is publiek, heel veel publiek.Ook dat had je graag, hoe meer zielen hoe meer vreugd." 

"Nu heb je je rust verdiend", schreef Colpaert. "Maar de mensen zijn wel gekomen, uit respect en dankbaarheid. We zullen jouw liedjes blijven horen, want ze maken ons blij."

Overdonderend applaus

"Een grote ster is ons ontnomen, maar zijn ster zal altijd boven ons stralen", zei Adriaan Hoes, de zoon van Johnny Hoes, de man die Eddy Wally ontdekte. Hij vroeg de aanwezigen om nog één keer voor Eddy de applaudiseren. Wat volgde was een minutenlange staande ovatie van alle aanwezigen.

Toen de witte kist de kerk uitgedragen werd onder de tonen van Eddy Wally's versie van My Wayen You'll never walk alone barstte voor het laatst een spontaan applaus uit.

Tientallen bekende Vlamingen kwamen Eddy Wally een laatste groet brengen. Onder meer Jimmy Frey en Luc Steeno roemden het enthousiasme en het vakmanschap van de overleden charmezanger. "Ik ga hem missen, mijn Eddy'tje", zei Wandy Van Wanten. 

MEEST RECENT