© Bert Hulselmans

Antwerpen praat weer over nieuw stadion

Antwerpen heeft weer uitzicht op voetbal in eerste klasse. Voorlopig zou dat moeten plaatsvinden in het hoogbejaarde stadion van R. Antwerp F.C. op de Bosuil. Maar een nieuw stadion blijkt nog steeds een mogelijkheid.

peter Goris, lex moolenaar, patrick van de perre

De plannen voor een nieuw voetbalstadion in Antwerpen zijn nog niet opgeborgen. R. Antwerp F.C., dat eindelijk weer uitzicht heeft op promotie naar eerste klasse, zou dat liefst op de Bosuil zien verrijzen. Maar daar heeft het stadsbestuur geen oren naar. “Een nieuw stadion tussen de woonwijken van Deurne is te gevaarlijk en niet meer van deze tijd”, zegt een schepen.

Het plan van Patrick Janssens om samen met het Havenbedrijf 50 miljoen euro te investeren in een stadion voor Antwerp en Beerschot op de site Petroleum Zuid werd enkele jaren geleden door de toenmalige Beerschot-baas Patrick Vanoppen afgewezen. In het bestuursakkoord 2013-2018 van Bart De Wever (N-VA) wordt de poort nog op een kier gehouden. Maar de Vlaamse overheid, die de vergunningen moet geven en die moet zorgen voor de nodige toegangswegen, houdt daar geen rekening meer mee.

De schepen zegt: “Het meest realistische scenario is dat we binnen dit en twee jaar een akkoord sluiten met de clubs en dat dan in de volgende legislatuur – dus vanaf 2019 – uitvoeren samen met het Havenbedrijf en eventuele privépartners”, zegt de schepen.

Opgelapte Bosuil

Antwerp geeft de voorkeur aan een stadion alleen voor zichzelf. Maar participatie van de overheid is alleen denkbaar als de beide clubs van ’t Stad er gaan spelen. “Twee clubs of één grote”, zegt minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). “Maar zoals bekend ligt dat laatste in Antwerpen supergevoelig.”

Maar de eerstkomende jaren blijft Antwerp dus op de Bosuil. “Nieuwe stadionplannen kunnen de club ademruimte geven om bij een eventuele promotie met een opgelapte Bosuil naar eerste klasse trekken”, zegt een bron binnen het clubbestuur.