© EPA

Zuma wegens omstreden renovatie voor grondwettelijk hof

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft een juridisch bindend verzoek genegeerd om ongeëigend gebruikt belastinggeld voor de luxueuze renovatie van zijn villa terug te betalen. Dat gaf een advocaat van de president dinsdag toe tijdens een zitting van het grondwettelijk hof in Johannesburg. “We aanvaarden dat de president compensatiemaatregelen moet nemen”, zei advocaat Jeremy Gauntlett voor een jury van elf rechters.

wver

De beide grootste oppositiepartijen van het land, Democratische Alliantie (DA) en Economische Vrijheidsstrijders (EFF), hadden een klacht ingediend tegen Zuma (73), omdat hij sinds maart 2014 het resultaat van een staatsonderzoek van de nationale ombudsvrouw Thuli Madonsela had genegeerd. Daarom moet Zuma een “redelijk bedrag” van de uitgaven voor de renovatie van zijn villa in Nkandla in de provincie KwaZulu-Natal terugbetalen. Madonsela had Zuma beticht van “immoreel gedrag”.

Zuma wordt sinds 2009 voortdurend onder vuur genomen door de samenleving en de oppositie. Destijds raakte bekend dat zijn privé-woning met staatsgelden werd gerenoveerd en uitgebreid. In de bouwwerken vloeide rond de 250 miljoen rand (toen 14,3 miljoen euro) aan openbare middelen. Dat komt overeen met de prijs van 100 eengezinswoningen in de handelsmetropool Johannesburg.

Volgens de officiële lezing ging het bij de uitbreiding enkel om noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Een nieuw aangelegd zwembad dient blijkbaar enkel als waterreservoir voor de brandweer.

Pas vorige week, kort voor de juridische deadline, had de president ingestemd met een gedeeltelijke terugbetaling van de kosten. Hoeveel de achterstallige terugbetaling zal bedragen, moet door het Zuid-Afrikaanse Rekenhof en het ministerie van Financiën bepaald worden, zei het staatshoofd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio