© Patrick De Roo

Antwerps digitaal leerplatform verovert buitenland

De Antwerpse onderneemster Katja Schipperheijn (39) heeft met haar bedrijf The LearnScape het internetleerplatform sCool al aan acht lagere scholen in Vlaanderen en een in Nederland verkocht. “We hebben zelfs een akkoord met Microsoft gesloten.”

cwil

Strenge ouders zijn soms de beste voedingsbodem voor een succesvolle onderneming. “Mijn twee dochters van tien en acht jaar wilden op Facebook, maar dat mocht niet van mij”, zegt Katja Schipperheijn. “Mijn dochters vonden die weigering te gemakkelijk en daagden me uit om een veiliger alternatief voor Facebook te bedenken. Dat vond ik een goed idee.”

Uiteindelijk kwam Schipperheijn met het programma sCool op de proppen, dat veel breder gaat dan Facebook. “We verkopen sCool aan scholen. Enkel de leerlingen en leerkrachten van die school kunnen via het intranet in sCool een profiel aanmaken”, zegt Katja Schipperheijn. “Ook ouders kunnen geen profiel aanmaken. We beschouwen sCool als een uitbreiding van de schoolactiviteiten en de ouders zitten toch ook niet mee in de klas van hun kinderen.”

Boekbesprekingen en schoolkrant

Wat kunnen de kinderen via sCool doen? “Ze kunnen bijvoorbeeld boekbesprekingen aanmaken”, zegt Schipperheijn. “De kinderen kunnen ook punten geven aan de boeken die ze hebben gelezen, waardoor ze elkaar boekentips geven. Kinderen kunnen via het programma voorts een agenda bijhouden, zodat ze meteen kunnen zien wanneer ze een toets hebben of wanneer ze met de school gaan zwemmen. En ze kunnen een schoolkrant maken, die niet alleen uit tekst, maar ook uit zelfgemaakte video’s bestaat.”

Ook opvallend: Microsoft heeft aan sCool de toestemming gegeven om Skype in het programma te verwerken. “Daardoor kunnen kinderen via sCool veilig met elkaar chatten”, zegt Katja Schipperheijn. “Ze kunnen ook de les van thuis uit volgen, bijvoorbeeld als ze ziek zijn. In ons programma zit een camera die in rechtstreekse verbinding staat met het schoolbord waarop de leraar in de klas schrijft.”

Het bedrijfje is voorlopig gevestigd op de Markgravelei in Antwerpen. “We zitten nu met een groep van een zestigtal scholen in Nederland rond de tafel om sCool ook daar te installeren. Na de krokusvakantie zal de stedelijke basisschool Het Palet in Berchem ons systeem installeren. En er is zelfs concrete interesse van een school in Dublin.”

thelearnscape.com/scool

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER