© Joren De Weerdt

Kleurrijk leven in House of Colours

Noem House of Colours in ­Vosselaar liever een thuis dan een ­opvang­tehuis. Hilde ­Stockman (48) is er al jarenlang de warme ­moeder voor ­mensen die uit conflictgebieden komen.

In Vosselaar vangt Hilde ­samen met haar man twaalf mensen op. De bewoners van House of Colours zijn meestal geen asielzoekers. “Het zijn personen waarmee OCMW’s of crisisopvang­centra geen raad weten”, zegt Hilde. “Om hen te kunnen helpen, is vaak gespecialiseerde kennis nodig. Het zijn mensen die nergens anders terechtkunnen, die door de mazen van het net glippen. House Of Colours is een aanvulling op de bestaande erkende hulp­verlening, maar blijft daar wel mee ­samenwerken. Het doel blijft om alle bewoners opnieuw in het ­circuit te krijgen.”

Door haar jarenlange ervaring heeft Hilde heel wat expertise opgebouwd. Die wil ze gebruiken om andere hulpverleners te ondersteunen. “Ik voel wel een stukje verantwoordelijkheid daarvoor. Ik heb zelf tien jaar ervaring met het ondersteunen van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen. Daar waren ook oorlogskinderen bij. Veel hulpverleners hebben niet de tijd om die ervaring op te doen. Dat zorgt voor een risico.”

En dus schreef Hilde het boek Kinderen met een oorlog in hun hoofd, om hulpverleners haar ­exper­tise bij te brengen. “Mede door de vluchtelingencrisis is er sprake van heel veel solidariteit onder de ­mensen”, vindt Hilde. “Dat gaat van vrij­willigers tot pleeg­gezinnen. Helaas is er te weinig knowhow. Ik besef dat de weg erg hobbelig is. Wie weet ­hebben al die ­mensen wat aan mijn boek.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio