Bekend Antwerps café klaagt “flagrant geval van politiebrutaliteit” aan

Print
Antwerpen / Antwerpen 2060 -

In het bekende café Kiebooms (ook wel bekend als café Olympia) op het De Coninckplein in Antwerpen heeft zich vrijdagavond volgens betrokkenen “een flagrant geval van politiebrutaliteit” voorgedaan. Ze klagen de feiten aan op Facebook.

Op de Facebookpagina van café Kiebooms wordt bondig verslag gedaan over de feiten die er zich afgelopen vrijdag zouden hebben afgespeeld. “Rond 23u kwam de milieupolitie het wekelijkse jazzoptreden stilleggen, om onduidelijke redenen”, zo staat er te lezen. “De politie bleek bezig te zijn met geluidsmetingen in de woning van de buur die tussen de cafés Kiebooms en The Beautiful Planet in woont, voor de installatie van een geluidsbegrenzer in The Beautiful Planet (dus NIET uit Kiebooms).”

“Toen ze niet alleen geluid opvingen van The Beautiful Planet maar ook van de zijde van Kiebooms, besloot de politie in Kiebooms binnen te vallen (4 agenten in burger én 4 in uniform), om onmiddellijk alle materiaal van de muzikanten in beslag te nemen”, zo gaat het verder. “Daarmee lapte de politie dus zélf het convenant tussen Kiebooms en de buur aan z’n laars, zonder dat er zelfs sprake was van een klacht van de buur in kwestie.”

In Café Kiebooms werd met grote verbazing gereageerd op de “imponerende machtsontplooiing”. De agenten beslisten volgens de betrokken om de instrumenten in beslag te nemen, waarop er een discussie tussen de politie, cafébaas Victor, de muzikanten en de aanwezige klanten ontstond. “De agressie van de agenten werd unaniem veroordeeld”, schrijft Koen Raeymakers op Facebook.

Nachtlawaai

Een van de betrokken muzikanten die weigerde zijn instrument af te geven werd door de agenten de zaak uitgeduwd. “Toen hij zich bleef vastklampen aan zijn instrument werd de jongeman in elkaar geslagen door vier à vijf politieagenten: ze stampten hem op de benen tot hij door de knieën ging. Eenmaal hij op de grond lag, werd hij in de boeien geslagen en in een politiecombi geladen.”

Over de arrestatie vond politiewoordvoerster Veerle De Vries tijdens het weekend geen informatie terug. “Ik kan wel bevestigen dat we vaststellingen hebben gedaan van nachtlawaai en geluidsoverlast”, zegt ze. “Daarom zijn we overgegaan tot een bestuurlijke inbeslagname van de instrumenten. De eigenaars konden die zaterdagochtend vanaf 7u komen ophalen. Als er fouten gemaakt zijn tijdens de interventie dan zal dat onderzocht worden. Na een klacht kunnen het Comité P of onze dienst Intern Toezicht een onderzoek starten.” 

Ombudsvrouw

Een klacht zal er naar alle waarschijnlijkheid wel komen. “Wij gaan morgen naar de ombudsvrouw om het probleem aan te kaarten”, zegt Vic Mees, uitbater van café Kiebooms. “We hebben het gevoel dat het hier om een groter probleem gaat dan enkel het incident van vrijdagavond.”

Op de sociale media regent het steunbetuigingen aan het café en de betrokkenen. Onder meer deze tekening wordt veel gedeeld.

Lees maandag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Stad

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio