© Belga

Eddy Wally overleden

Charmezanger Eddy Wally, bekend om zijn hits ‘Chérie’ en ‘Ik spring uit een vliegmachien’, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldde onder andere zanger Christoff op zijn Facebookpagina en is intussen bevestigd door Hugo Colpaert, de manager van de zanger. ‘The Voice of Europe’, die sinds 2011 in rusthuis Bloemenbos in Zelzate woonde, sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding.

boj

Dat de gezondheid van Eddy Wally achteruit ging, was geen geheim. Zo had de charmezanger de feestdagen noodgedwonen doorgebracht in het ziekenhuis. Eind december klonk het nog “dat er een klein probleem was met zijn sondevoeding", maar begin januari moest Eddy alsnog een ingreep ondergaan aan zijn maag. Volgens dochter Marina was dat toen allemaal goed verlopen, en eind januari werd hij ontslagen uit het ziekenhuis.

In zijn entourage maakten verschillende mensen zich evenwel zorgen over Eddy’s toestand. Marina maakt zich echter sterk dat het weer beter zou gaan met hem. “We hopen dat pa ook 2016 overleeft", klonk het. Eddy Wally zelf liet de laatste tijd ook geregeld optekenen dat hij “bij Mariëtje wou zijn”, zijn vrouw die in oktober 2012 overleed.

Vader vroeg verloren

Eduard Van De Walle, zoals Eddy Wally echt heette, wordt op 12 juli 1932 geboren in het Oost-Vlaamse Zelzate. ‘Wardje’, zo wordt hij als kind genoemd, heeft twee oudere zussen. Op school blinkt hij niet uit in rekenen en talen, maar als showbeest geniet hij wel van zingen en muziek maken. Al vroeg leert hij accordeon en mondharp spelen.

Toen Eddy Wally als tiener zijn vader verloor, ging hij als kostwinner van de familie aan de slag als textielarbeider in de weverij van Sas van Gent.

Op 19 juli 1956 trouwt hij met Mariëtte, beter bekend als ‘Mariëtje’, Roegiers. Een jaar later krijgen ze hun enige dochter Marina. Jarenlang is Eddy Wally uitbater van het feestpaleis ‘Paris-Las Vegas’, ook wel bekend als ‘Eddy Wallybi’, in Ertvelde en verkoopt hij handtassen op lokale markten.

In 1966 neemt hij zijn eerste nummer op, geproduceerd door de Nederlandse producer Johnny Hoes. 'Chérie' wordt een grote hit en staat acht weken lang in ons land op de nummer één in de hitparade.

“Gewéldig”

Eddy Wally treedt op in zowat alle Europese landen, maar trekt ook naar de Verenigde Staten, de toenmalige Sovjet Unie, China India, Egypte en Cuba. In totaal heeft hij meer dan vijfhonderd nummers opgenomen. 'Chérie' wordt zelfs vertaald in het Chinees.

“Gewéldig”, “wauw”, “onvoorstelbaar” en ‘oh my god’, gebruikt hij voortdurend als stopwoorden. Show, glitter en glamour. Dat komt vooral tot uiting in zijn kleurrijke outfits. Zijn grote idolen zijn Elvis Presley en Liberace.

Zijn bekendste televisieoptreden was zijn rol als Kapitein Wally in Kamagurka en Herr Seeles comedyreeks 'Lava' in 1989.

‘Gent is Wallystad’... Verschillende jaren op rij is Eddy Wally tijdens de Gentse Feesten van de partij. Hij wordt dan ook als allereerste ‘ereburger van de Gentse Feesten’ gekroond.

Typetje

De zelfverklaarde ‘The Voice of Europe’, in navolging van Frank Sinatra, wordt in 2011 met een hersenbloeding in het ziekenhuis opgenomen. Hij geraakt licht verlamd en belandt in een rolstoel. In datzelfde jaar verhuist hij naar een rusthuis in Zelzate. Een jaar later, op 6 oktober 2012, overlijdt zijn vrouw ‘Mariëtje’. Ze was 80 jaar. Eddy Wally’s zangcarrière zit in een dip, maar als eeuwige optimist maakt hij een (korte) comeback. Op 14 en 15 december 2012 is hij te gast op de Nacht van de Schlagers in Kortrijk.

Vorig jaar zond Vier nog een pakkend portret uit van Eddy Wally in 'Kroost'. Volgens reportagemaker Eric Goens heeft hij tijdens de opname de ware Eddy Wally leren kennen, "die overigens ver af staat van het typetje dat hij voortdurend speelde". "Eddy Wally was zich ten alle tijden bewust van zijn imago", liet Goens nog optekenen. "Ik heb heel mijn leven keihard gewerkt", zei Eddy Wally. "Mijn ouders hebben het mij zo geleerd."

Hij was waarschijnlijk ook slimmer en minder naïef dan we altijd hebben gedacht. "Laat ze maar lachen, ik stopte het geld in mijn zakken", zei Eddy Wally.

In Zelzate staat een standbeeld van Eddy Wally met als opschrift: "Ode aan Eddy Wally - The Voice of Europe".

Rouwregister

Het gemeentebestuur van Zelzate opent maandagochtend een rouwregister zodat inwoners en fans hun medeleven kunnen uiten bij het overlijden van volkszanger Eddy Wally. Dat zegt burgemeester Frank Bruggeman (Open Vld).

Eddy Wally verhuisde midden 2011 naar het OCMW-rusthuis “Home Bloemenbos” in Zelzate, na een lange ziekenhuisopname ten gevolge van een hersenbloeding in maart, eerder dat jaar. Maar Eddy Wally is een echte Zelzatenaar, zegt burgemeester Frank Bruggeman. “Eddy Wally is geboren in de wijk De Katte en de herinneringen aan Eddy Wally zijn duidelijk aanwezig in zijn museum in ‘t Klooster in Zelzate waar heel wat inwoners en mensen van buitenaf naar toe komen.”

"Hij was zoals hij was"

Frank Bruggeman denkt dat Eddy Wally veel sympathie genoot door zijn charmes. “Hij was zoals hij was. Er werd gelachen met hem, maar hij heeft veel respect gegeven en ook gekregen. Eddy Wally had het hart op de juiste plaats, zo herinner ik me hem als vriend en als burgemeester.”

Burgemeester Bruggeman bracht zaterdagvoormiddag nog een bezoek aan Eddy Wally, de volkszanger overleed zaterdagavond iets voor middernacht. “Zijn overlijden komt niet als een verrassing, iedereen wist dat en het blijft met pijn in het hart, maar ik denk dat het best is dat hij terug bij zijn Mariette is.”

Het rouwregister opent maandag om 9 uur in het gemeentehuis op de Grote Markt in Zelzate.