Zikavirus in 33 landen verspreid

Foto: AFP

Zikavirus in 33 landen verspreid

Print

Het zikavirus heeft zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al in 33 landen verspreid. Vooral in Brazilië en Colombia zijn mensen met het virus besmet geraakt.

In het laatste WHO-rapport wordt rekening gehouden met landen die zich sinds de uitbraak van zika tussen januari 2014 en 5 februari 2016 gemeld hebben. Er zijn bovendien indirecte aanwijzingen op een virusoverdracht in 6 bijkomende landen.

Sinds het zikavirus in 2015 in Latijns-Amerika is opgedoken, heeft het zich voortdurend verder verspreid. De WHO acht een verdere expansie waarschijnlijk.

Brazilië, Colombia, El Salvador, Suriname en Venezuela meldden volgens de WHO tegelijkertijd een toename van het Guillain-Barré Syndroom, een zeldzame verlammingsziekte. De regering van Colombia had vrijdag zelfs bericht over drie dodelijke gevallen door de ziekte. Alle drie mensen waren geïnfecteerd met zika.

Een uitbraak van zika in 2013-2014 in Frans-Polynesië ging ook gepaard met een stijging van het Guillain-Barré Syndroom.

In Brazilië onderzoeken artsen een mogelijk verband tussen de schedelmisvorming microcefalie bij pasgeborenen en het zikavirus. Een analyse duidt volgens de WHO ook bij de uitbraak in Frans-Polynesië op meer gevallen van microcefalie tijdens de uitbraak van zika.

Nu in het nieuws