De Croo stelt Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden open voor privaat geld

Foto: BELGA

De Croo stelt Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden open voor privaat geld

Print

De federale ministerraad heeft beslist om de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) open te stellen voor privaat geld. Dat moet private investeerders de kans bieden om te investeren in de ontwikkeling van economisch weefsel in de partnerlanden van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, aldus bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld).

De Croo zet al langer in op de ontwikkeling van de private sector in de landen in het zuiden. “Deze landen hebben economische groei nodig die zowel inclusief als duurzaam is. Het potentieel van de private sector om dergelijke groei te realiseren, is gigantisch”, aldus de liberale minister. “Bedrijven zorgen voor economische groei en dragen bij tot de strijd tegen armoede.”

Concreet is het de bedoeling om het kapitaal van BIO open te stellen voor private investeerders die niet alleen op zoek zijn naar rendement maar die zich ook bezig houden met de sociale en milieu-impact van de projecten waarin ze investeren. Dit zal gebeuren via de oprichting van een investeringsfonds waarin BIO een minderheidsparticipatie zal nemen.

Nu in het nieuws