Onderzoek naar afpersing met Antwerpse advocaten in marge Kasteelmoord

Foto: Belga

Onderzoek naar afpersing met Antwerpse advocaten in marge Kasteelmoord

Print
Het gerecht in Antwerpen onderzoekt of de toppleiters Pol Vandemeulebroucke en Joris Van Cauter betrokken zijn bij een poging tot afpersing in de zaak van de Kasteelmoord. Dat schrijft De Standaard.

Heeft Roy Larmit (37) in juni 2015 met behulp van zijn advocaat Joris Van Cauter geprobeerd om Evert de Clercq (51) – een andere verdachte in de zaak van de kasteelmoord – af te persen? Of verzint De Clercq dat verhaal met behulp van zijn advocaat Pol Vandemeulebroucke om op die manier uit de gevangenis te komen? Dat is de delicate vraag waar het Antwerpse gerecht de volgende weken een antwoord moet op vinden. 

De Nederlander Roy Larmit werd in april vorig jaar uitgeleverd aan ons land op verdenking van de moord op kasteelheer Stijn Saelens op 31 januari 2012. De man wordt ervan verdacht dat hij samen met zijn oom, de intussen overleden Ronnie van Bommel, de huurmoord op Saelens heeft gepleegd.

In juni 2015 legde Larmit na lang aarzelen gedeeltelijke bekentenissen af. Die bekentenissen hadden als resultaat dat dokter André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens, in juni opnieuw werd aangehouden. Maar door de verklaringen van Larmit werd ook de Nederlandse wietboer Evert de Clercq uit IJzendijke in juni opnieuw aangehouden. De Clercq zou volgens Larmit dokter Gyselbrecht via een andere tussenpersoon (Pierre Serry) in contact hebben gebracht met huurmoordenaar Ronnie Van Bommel.

De Clercq ontkent tot op vandaag alles. Maar een paar weken geleden ging hij in de tegenaanval. Hij verklaarde aan de Brugse onderzoeksrechter dat hij het slachtoffer was van een afpersing en dat de advocaat van Larmit (Joris Van Cauter) in juni 2015 geld zou hebben gevraagd aan zijn eigen raadsman, Pol Vandemeulebroucke. Als De Clercq betaalde zou Larmit geen belastende verklaringen over hem afleggen. Op dat moment had Larmit nog niet met de politie gepraat.

Als het verhaal klopt, heeft Van Cauter zich schuldig gemaakt aan medeplichtigheid aan afpersing.

Maar het is evengoed mogelijk dat De Clerck – met medeplichtigheid van zijn advocaat Vandemeulebroucke – zeven maanden na de beweerde afpersing een manier heeft gezocht om Larmit in diskrediet te brengen en het verhaal heeft verzonnen. De verklaring van Larmit is immers het enige bezwarende element tegen De Clercq in het hele dossier. Overigens wisselde Larmit de voorbije maanden al een paar keer van gevangenis omdat hij zich bedreigd voelde.

Geen van beide advocaten wilde gisteren zelf commentaar kwijt. De advocaat van Van Cauter, Fernand Keuleneer, liet weten dat ‘alle aantijgingen over een vermeende vraag, poging, of benadering uitgaande van Van Cauter om een verdachte in de zaak van de kasteelmoord te bewegen tot betaling van een geldsom aan zijn cliënt, totaal uit de lucht gegrepen zijn.’ Van Cauter heeft, aldus Keuleneer, alle informatie waarover hij beschikt overgemaakt aan de procureur des konings van Brugge.

Het parket van Antwerpen bevestigt voorlopig enkel dat er een opsporingsonderzoek is geopend naar afpersing ‘in de marge van het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens’.

Nu in het nieuws