© JVdP

Grote belangstelling voor Antwerpse documentaire ‘Ik Belg, mijn moeder Ghanees’

De documentaire ‘Ik Belg, mijn moeder Ghanees’ ging donderdag in première in Het Bos op de Ankerrui, een samenwerking met KunstZ. Antwerpse filmmaker Adams Mensah (24) keerde hiervoor terug naar zijn geboorteland Ghana, waar zijn moeder achterbleef en ziek werd.

GEDW

Een aangrijpend relaas dat toont wat migratie binnen een gezin teweeg brengt. Een thema actueler dan ooit, de voorstellingen waren in een mum van tijd volgeboekt. En dat is precies wat Adams voor ogen had, “want deze verhalen moeten verteld werden.”

Last van de schouders

“Door deze film te maken is er een hele last van mijn schouders gevallen”, zegt Adams Mensah. En dan heeft hij het over het schuldgevoel om zijn zieke moeder niet te kunnen helpen. “Een situatie die heel herkenbaar is voor veel migranten, maar waar weinigen bij stilstaan”, stelt hij.

Emotionele reis

Adams Mensah (24) reist op 14-jarige leeftijd naar België om bij zijn vader te gaan wonen. Zijn moeder blijft achter in Ghana. Drie jaar na zijn vertrek, krijgt zijn moeder een beroerte. Als tiener is hij niet in staat om zijn zieke moeder te helpen. Zes jaar na het incident, keert Adams terug naar Ghana om zijn zieke moeder op te zoeken. Het wordt een emotionele reis, ingrijpender dan voorzien.

Lees vrijdag meer over dit pakkend verhaal in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners