Turkse organisatie wil jongeren uit handen van IS-ronselaars houden

Özkan Yilmaz van Fedactio: “We moeten jongeren leren hoe ze zich kunnen verweren tegen negatieve invloeden.” Foto: Wim Hendrix

Turkse organisatie wil jongeren uit handen van IS-ronselaars houden

Print
Antwerpen -

De koepelorganisatie Fedactio is bevreesd dat de Islamitische Staat aan populariteit wint binnen de jongeren van Turkse afkomst in België. Het heeft nu een eigen actieplan klaar.

Fedactio overkoepelt 76 verenigingen van vooral Belgische Turken van de tweede en derde generatie. De secretaris-generaal Özkan Yilmaz omschrijft zijn organisatie als pluralistisch en apolitiek. Ze sluit wel aan bij de Hizmet-beweging van de Turkse politicus Fethullah Güler. Hij is de grootste politieke tegenstander van Turks president Erdogan.

Bij één op de tien jongeren die in Antwerpen worden opgevolgd door de stedelijke dienst deradicalisering hebben een Turkse afkomst. “Het aandeel jongeren van Turkse afkomst die dwepen met gewelddadig extremisme is klein”, zegt Yilmaz. “Toch merken we dat de groep groeit. Ze veroordelen de daden wel, maar zeggen begrip te hebben. Een deel is te verklaren door de politieke situatie in Turkije, waar toch nog een rooskleurig beeld wordt opgehangen rond IS. Tot nu toe zagen we dat IS-ronselaars zich focussen op jongeren van Maghrebijnse afkomt. Alleen vrezen we dat jongeren van Turkse afkomst in het vizier komen.”

Na de aanslagen in Parijs kwam het plan van Fedactio om gewelddadig extremisme aan te pakken in een stroomversnelling.

De Wever: “Belangrijk signaal”

Fedactio stelde het actieplan gisterenavond voor. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), schepenen Philip Heylen (CD&V) en Fons Duchateau (N-VA) waren aanwezig. “Het is een goede zaak dat vanuit een gemeenschap een visie naar voor wordt geschoven over de aanpak van gewelddadig extremisme”, zegt De Wever. “Het gaat hier om een coherent plan dat in de werking wordt uitgerold. Dit initiatief stuurt een belangrijk signaal dat het probleem ernstig wordt genomen, maar ook dat er antwoorden aan gekoppeld zijn.”

Lees donderdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen

Nu in het nieuws