Aantal besneden vrouwen in Antwerpen verdubbeld tot 3.100

Dokter Fabienne Richard. Foto: Patrick Hattori

Aantal besneden vrouwen in Antwerpen verdubbeld tot 3.100

Print
Meer dan duizend meisjes tussen 0 en 14 jaar die in Antwerpen wonen, lopen gevaar om besneden te worden. Dat zegt dr. Fabienne Richard, onderzoekster aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Het aantal besneden volwassen vrouwen in Antwerpen stijgt. Er zouden er nu al meer dan 3.100 zijn.

Volgens het rapport van Fabienne Richard  is het aantal meisjes dat gevaar loopt om genitaal verminkt te worden sinds 2010 sterk aangegroeid. In heel België gaat het om een verdubbeling van het aantal jonge meisjes dat risico loopt van 1.975 in 2010 naar 4.084 in 2014. 1.000 ervan wonen In Antwerpen.

Zo blijkt uit haar ‘Studie over de prevalentie van en het risico op vrouwelijke genitale verminking in België’. De sterke toename is te verklaren door de onstabiele situatie in Afrikaanse landen, waardoor steeds meer vrouwen en jonge meisjes op de vlucht slaan.

Eens hier aangekomen, lopen vooral jonge meisjes tussen 0 en 14 een groot risico om tijdens een bezoek aan hun thuisland of in België zelf besneden te worden. “Daarbij wordt de clitoris verwijderd, maar ook vaak de kleine schaamlippen”, aldus dr. Richard.

 


 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio