België trekt 57 miljoen uit voor opvang vluchtelingen in Turkije

Foto: EPA

België trekt 57 miljoen uit voor opvang vluchtelingen in Turkije

Print

Na maanden onderhandelen hebben de EU-lidstaten woensdag een akkoord bereikt over de financiering van de beloofde 3 miljard euro steun voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. De lidstaten dragen 2 miljard euro bij, uit de Europese begroting wordt 1 miljard euro vrijgemaakt. België trekt 57,6 miljoen euro uit.

De belofte om 3 miljard euro bij te dragen werd eind november al gemaakt tijdens een bijzondere EU-Turkije-top in Brussel. De lidstaten bikkelden echter over de verdeling van die inspanning. Tot voor enkele dagen lag met name de Italiaanse eerste minister Matteo Renzi dwars, die in ruil voor een financiële bijdrage meer soepelheid verwachtte bij de beoordeling van de Italiaanse begroting door de Commissie.

Ruim twee maanden na de top is de kogel dus toch door de kerk. De 28 EU-landen kwamen woensdag overeen dat zij 2 miljard euro zullen vrijmaken, de Europese begroting zorgt voor de rest. Het geld zal besteed worden aan humanitaire hulp voor vluchtelingen die zich op Turks grondgebied bevinden en voor de gemeenschappen waar ze leven. De focus ligt op voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. Europese leiders benadrukken al weken dat het geld niet voor de Turkse overheid is bestemd, maar ze wel verwachten dat die de vluchtelingenstroom naar Europa helpt afremmen.

Ook de verdeling van de inspanning over de lidstaten is vastgelegd. België zal 57,6 miljoen euro bijdragen. Duitsland levert met 427,5 miljoen euro de grootste inspanning, voor Groot-Brittannië (327,6 miljoen), Frankrijk (309,2 miljoen) en Italië (224,9 miljoen).

.

Nu in het nieuws