© Belga

103 werknemers van ACV op brugpensioen

De komende maanden stuurt de christelijke vakbond ACV 103 van zijn eigen personeelsleden vervroegd met pensioen. Nog eens 123 mensen krijgen een landingsbaan vanaf 55 jaar. Officieel spreekt de vakbond van een “efficiëntieoefening”, maar het is geen geheim dat het Arco-debacle en de verminderde werkloosheidsuitkeringen het budget stevig onder druk zetten.

Thierry Goeman, Pieter Lesaffer, Simon Andries

Bij stakingen, afdankingen of ­bedrijfssluitingen staan ze op de eerste rij met hun felgroene ­vakbondsjasjes. Maar nu is de christelijke vakbond ACV zelf offi­cieel een ‘onderneming in moeilijkheden’. “Om naakte ontslagen te vermijden, hebben we dat statuut in overleg met het personeel zelf aangevraagd”, vertelt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen.

De interne zoektocht naar meer efficiëntie was al even aan de gang, maar nu zijn de concrete gevolgen ook zichtbaar. “Van de 308 collega’s die in aanmerking komen, zullen er 103 vanaf 58 jaar vertrekken via SWT, het vroegere brugpensioen. We kregen ook de toestemming om voor 123 werknemers landingsbanen te creëren vanaf 55 jaar”, zegt Vanbellinghen. Ten laatste tegen 30 september moet alles ge­regeld zijn voor de betrokken personeelsleden.

Lees woensdag meer in Gazet van Antwerpen.