© Photo News

Iraanse president waarschuwt voor manipulatie bij de parlementsverkiezingen

De Iraanse president Hassan Rohani heeft gewaarschuwd voor een manipulatie van de parlementsverkiezingen in zijn land. “Bij de bevolking mag niet de indruk gewekt worden dat het verkiezingsresultaat vooraf georganiseerd en georkestreerd is”, zei Rohani in een interview met de staatstelevisie dinsdag. De verkiezingen van 26 februari kunnen het begin zijn van “een nieuw gouden tijdperk” in Iran. Daarom moet alle twijfel weggenomen worden, aldus de president.

wver

Voor de verkiezingen werden vele kandidaten van de hervormingstak, die Rohani ondersteunt, door de conservatieve Raad van Wachters gediskwalificeerd. Dat leidde in heel het land tot protest. Rohani wil de Raad er nu toe bewegen minstens enkele beslissingen te herzien.

De presidentsverkiezing van 2009 was al overschaduwd door vermoedelijke manipulaties, die tot de herverkiezing van Mahmud Ahmadinedjad voerden. Dat leidde tot demonstraties tegen het hele establishment en arrestaties van vele hervormingsgezinden, dissidenten en journalisten.

Na de omzetting van het nucleair akkoord en de opheffing van de economische sancties een maand geleden maken de hervormers rond Rohani een goede kans op een verkiezingsoverwinning. Met de diskwalificatie van hervormingsgezinde kandidaten zijn de kansen echter aanzienlijk geslonken.

Vooral de hardliners, die de voorbije jaren het parlement hebben gedomineerd, willen een verkiezingszege van de hervormers verhinderen. Ze vrezen dat de liberale trend van Rohani op de lange duur hun politiek bestaan in gevaar kan brengen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio