© Photo News

Aken stapt naar Raad van State tegen heropstart Tihange 2

De stadsregio Aken heeft dinsdagavond, in een bijzondere bijeenkomst, unaniem beslist om naar de Raad van State te stappen tegen de heropstart van Tihange 2. Die werd zoals bekend in maart 2014 uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld, en in december 2015 weer opgestart. De Duitsers halen aan dat dat gebeurde ondanks de aanwezigheid van scheurtjes. Er volgt ook een tweede klacht bij een Brusselse rechtbank om de stillegging te vragen van de nucleaire reactor van Tihange.

wver

Bovendien wil de stadsregio zich ook aansluiten bij een klacht van Greenpeace België tegen Tihange 1, deelde het hoofd van de stadsregio, Helmut Etschenberg, mee. Greenpeace zou dan weer bereid zijn om zich aan te sluiten bij de stad Aken en haar tien geassocieerde gemeenten. De mogelijkheden daarvoor worden nog onderzocht. Vier Nederlandse gemeenten, waaronder Maastricht, en vijf Landkreise in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Pfalz hebben zich al bij Aken aangesloten.

Eerder op de dag had Oliver Paasch, minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, laten weten zich niet te zullen aansluiten bij een klacht van de regio Aken in het dossier van de Belgische kerncentrales.

Maandag was de Duitse Milieuminister Barbara Hendricks nog in ons land. Zij kwam met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Energieminsiter Marie-Christine Marghem overeen dat België en Duitsland kruiselingse inspecties gaan organiseren van elkaars kerncentrales.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER