© BELGA

ASSISEN. “’Mijnheer X’ heeft Shah vermoord omdat zijn uitkering werd verlaagd”

De advocaten van de vier dochters van slachtoffer Zahid Shah (46) hebben de Antwerpse assisenjury dinsdag gevraagd om Naeem Yasin (37) - of ‘mijnheer X’ zoals ze hem noemden - schuldig te verklaren aan moord.

Wim Verhaert

Met ‘mijnheer X’ verwezen ze naar de identiteitswissel van de beschuldigde. Hij had maandag schoorvoetend toegegeven dat hij niet Fiaz Shah (35) uit India is - de identiteit waarmee hij de Belgische nationaliteit had verkregen - maar wel Naeem Yasin (37) uit Pakistan. Maar ook bij die naam zetten de burgerlijke partijen de nodige vraagtekens.

“Ik geloof niet dat hij de waarheid spreekt. Hij heeft altijd over alles gelogen: over zijn identiteit, over zijn ziektes en aandoeningen, over zijn werk in België en over het zoeken naar een woning. Waarom zouden we hem nu ineens wel moeten geloven? We kunnen zijn verhaal ook niet natrekken. Eigenlijk weten we absoluut niets over die man. Het kan net zo goed een seriemoordenaar zijn die Pakistan ontvlucht is. Die onduidelijkheid bezorgt mij een heel onbehagelijk gevoel”, stelde advocaat Walter Damen.

Profiteur

De advocaten gingen niet uit de weg dat mogelijk ook Zahid Shah gelogen had bij zijn asielaanvraag. Ook hij had gezegd dat hij uit India kwam - terwijl hij eigenlijk Pakistaan was - en daar vervolgd dreigde te worden voor zijn politieke overtuiging. “Maar scheer het slachtoffer niet over dezelfde kam als de beschuldigde. Dit is niet het verhaal van twee profiteurs, maar wel van een goede man die samenwoonde met een profiteur”, pleitte advocaat Bart Verbelen.

De advocaten geloven niet dat het slachtoffer over zijn naam gelogen had. Op de huwelijksakte en de geboorteaktes van zijn dochters prijkt de naam ‘Zahid Shah’. Hij had volgens hen maar één trots en dat was het feit dat hij maandelijks wat geld kon overmaken naar zijn dochters. Toen zijn invaliditeitsuitkering verlaagd werd door zijn samenwoonst met ‘mijnheer X’, lukte hem dat niet meer en had hij de beschuldigde gevraagd om te verhuizen. Mogelijk was dat de aanleiding voor de feiten, want ook daarover had ‘mijnheer X’ geen eenduidige verklaring afgelegd.

Hij had wel verklaard dat hij het slachtoffer wilde doden en dat hij al even met dat idee in zijn hoofd zat. De burgerlijke partijen vroegen de jury dan ook om hem schuldig te verklaren aan moord. Woensdag komen het openbaar ministerie en de verdediging aan het woord en beslist de volksjury over de schuld. Mogelijk wordt woensdag ook al de strafmaat bepaald.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio