© Margo Tilborghs

Rosa’s hamamelis is de allermooiste

In Arboretum Kalmthout vond zondag de verkiezing van Miss Hamamelis plaats. Uit maar liefst veertig inzendingen koos een professionele jury de gele Hamamelis Brevipetala als mooiste.

Margo Tilborghs

Elke liefhebber van toverhazelaars mocht een takje van zijn eigen hamamelis binnenbrengen en laten keuren door een vak- en publieksjury. De mooiste bloeiende tak werd bekroon met 'Miss Hamamelis 2016'.

Maar liefst veertig fiere eigenaars brachten een bloeiende toverhazelaar binnen. Die werden allemaal tentoongesteld in een presentatiestand aan de verbruikerszaal van het arboretum. Daar werden ze ook door een publieks- en vakjury beoordeelt op geur en kleur.

De 93-jarige Rosa Ansoms won de wedstrijd met haar Hamamelis Bevipetala. "Ik neem zeker al meer dan vijf of zes jaar deel aan deze wedstrijd", zegt de kranige dame uit Kalmthout. "Deze tak uit mijn eigen tuin is mooi en dik bebloemd en hij geurt heerlijk. Daarom heb ik dit exemplaar ingestuurd.”

Ook Ludo Van Aert (73) uit Essen nam deel aan de wedstrijd met enkele Hamamelistakken die afkomstig waren uit domein Hemelrijk in Essen. "Ik was de hemel te rijk omdat ik deel kon nemen met enkel takken van het Hemelrijkdomein", zegt Ludo. "Ik onderhoud daar het domein en ben er ook mollenvanger. Mijn deelname is dan ook een ode aan Jelena en George De Belder, de scheppers van dit bijzondere arboretum. Het is van haar plantjes dat ik takjes heb binnen gebracht."

Ludo Van Aert mocht de prijs van beste oranje toverhazelaar (Hamamelis x intermedia George) in ontvangst nemen. "Ik zal mijn prijs overhandigen aan de dochter van Jelena De Belder", zei hij.

De prijs van de publieksjury ging naar Theo De Wit met zijn Hamamelis x intermedia Sunburst.

Wie nog wil genieten van de geuren en kleuren van de toverhazelaar kan nog tot 28 februari terecht in het Arboretum in Kalmthout.

www.arboretumkalmthout.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio