© BELGA

“Sp.a steekt N-VA langs rechts voorbij”

“Het is niet door de N-VA rechts voorbij te steken dat progressieven het draagvlak vergroten voor de opvang van oorlogsvluchtelingen.” Dat zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt zondag nadat sp.a-voorzitter John Crombez zijn steun heeft uitgesproken voor het vluchtelingenplan van de Nederlandse PvdA-leider Diederik Samsom.

wver

Volgens het plan-Samsom moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren terug naar Turkije worden gestuurd. In ruil daarvoor mogen jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen die in het land verblijven legaal naar Europa. Het voorstel is omstreden, maar toch krijgt het de steun van de sp.a. Het is de laatste kans om het vluchtelingenprobleem onder controle te krijgen, denkt Crombez.

Groen reageert scherp en vindt dat de Vlaamse sociaaldemocraten de N-VA “rechts voorbijsteken”. “Economische vluchtelingen moeten terug, maar het recht op asiel voor mensen op vlucht voor oorlog bestaat gelukkig al enkele decennia”, zegt Wouter De Vriendt. “Een push-backbeleid wil oorlogsvluchtelingen dat recht ontzeggen.”

Turkije

“Dat dit indruist tegen het internationaal recht zegt ook Amnesty International. Zou John Crombez dan niet weten dat Turkije vandaag geen veilig land is, waar vluchtelingen zelfs geen asiel kúnnen aanvragen?”, vraagt hij zich af. Crombez zei zondag dat Turkije nog geen veilig land is, maar dat er wel een en ander beweegt om de vluchtelingen meer rechten te geven.

Zolang Turkije geen veilig land is, vindt De Vriendt, is het aan Europa om eindelijk werk te maken van het spreidingsplan voor 160.000 erkende oorlogsvluchtelingen. Hij vindt ook dat Europa veilige gecontroleerde hervestiging mogelijk moet maken, “om te vermijden dat mensen verplicht worden om zich op de dodelijke smokkelroutes te begeven”.

De Vriendt nodigt alle progressieven uit om het debat over de vluchtelingencrisis op een serene manier te voeren. “De focus moet op oplossingen blijven, en push-backretoriek doet dat debat geen deugd.”