© Patrick De Roo

28ste Jeugdfilmfestival gaat van start

Zondag is in het Antwerpse HETPALEIS de 28ste editie van het Jeugdfilmfestival feestelijk van start gegaan. Het festival vindt dit jaar niet alleen in Antwerpen en Brugge plaats, maar voor het eerst ook in Kortrijk en Gent. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) kondigde er aan een Huis voor de Vlaamse Jeugd- en Kinderfilm te willen opstarten.

Het festival kende “Mini en de Muggen”, een Deense animatiefilm over een insectencircus, de première. Tot en met 14 februari zullen bijna honderd kort- en langere films te zien zijn, met als rode draad “RoboJEFF”.

“Steeds meer komt het digitale ons leven binnen. Dat vertalen we naar het festivalaanbod”, verklaarde zakelijk leider Iris Verhoeven. “Er is bijvoorbeeld een nieuwe uitgave van de klassieker ‘The Iron Giant’ en het thema wordt ook doorgetrokken in de workshops en een digitale speeltuin.”

Het festival strijkt dit jaar ook voor het eerst neer in Gent en Kortrijk. “In tegenstelling tot de vele jeugdtheaterplekken is het aanbod voor de jeugdfilm vrij beperkt. De helft van ons aanbod, bijvoorbeeld, wordt niet gedistribueerd. Meer vertoningsplekken kunnen een positieve impuls geven. Jeugdfilm moet meer normaal worden”, aldus nog Verhoeven.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) had tijdens zijn openingsspeech nog een verrassing in petto. “Het festival wordt groter. We gaan proberen nog iets extra te doen volgend jaar, wanneer we een Huis voor de Vlaamse Jeugd- en Kinderfilm maken, dat nog meer films aan jullie kan tonen”, stelde hij.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio