© Peter Malaise

Dries Devenyns schenkt België eerste zege van nieuwe seizoen

Dries Devenyns (32) is de eerste Belgische winnaar van het nieuwe wegseizoen. De renner van IAM Cycling toonde zich zondag in de GP la Marseillaise (Fra/1.1) de sterkste voor de Fransman Thibaut Pinot (FDJ) en onze landgenoot Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles).

Wielrennen op Sportwereld.be

De ontsnapping van de dag kwam op naam van vier renners: Jérôme Cousin, Flavien Dassonville, Jérôme Mainard en Daniel Diaz. Het kwartet verzamelde een voorsprong van 2:30 en zag na zo'n 50 kilometer ook nog de Nederlander Jasper Bovenhuis terugkeren, maar heel lang zou hij hen niet vergezellen. Het was finaal Cousin die het langst voorop bleef, maar ook hij werd bijgehaald door het peloton.

Het was Coppel die de debatten opende in de lastige finale, maar daarna werd afgelost door Devenyns. Maxime Monfort beende even bij, maar moest weer lossen. Thibaut Pinot kwam maakte daarop de aansluiting bij Devenyns, net zoals Gijs Van Hoecke. Het trio bleef nog samen in de afdaling, maar daarna zou Van Hoecke moeten afhaken onder het tempowerk van Pinot tijdens de beklimming van de Gineste.

Het duo telde 50 seconden bonus op 10 km van de finish, voldoende om de zege onder elkaar te beslechten met een sprint. Daarin toonde de renner uit de Vlaamse Ardennen zich de betere van de Fransman, goed voor zijn tweede profzege in zijn carrière. Eerder won hij in 2009 een rit in de Ronde van Oostenrijk.

Devenyns: "Te lang gewacht op een zege""Ik wachtte al heel lang op deze zege", reageerde Devenyns. "Te lang zelfs. Ik was heel gemotiveerd aan de start gekomen. Ik wist ook dat ik me goed had verzorgd en goed had getraind de voorbije winter. Ik voelde me klaar voor het nieuwe seizoen."

Het was Devenyns die met een schijnmanoeuvre Pinot op het verkeerde been zette. "Ik ging even rechtop staan om de indruk te geven dat ik de sprint zou starten. Thibaut hapte toe en zette aan als eerste. Daarna heb ik nog alles gegeven om hem bij te benen en te remonteren. Ik wilde heel graag winnen, voor het team dat heel hard gewerkt had. We hebben ons op een positieve manier getoond", besloot de eerste Belgische winnaar van het seizoen. .