Wout Van Aert

Wout Van Aert© MVH

© Belga

1 / 2
thumbnail: Wout Van Aert
thumbnail:

Wout van Aert wint beklijvend WK veldrijden in Zolder

Wout van Aert heeft een superspannend wereldkampioenschap veldrijden in Zolder gewonnen. Onze landgenoot klopte de Nederlander Lars van der Haar na een beklijvend duel. Topfavoriet Mathieu van der Poel reed zich iets na halfweg koers vast in de modder en zag zijn kansen op een tweede wereldtitel in rook opgaan. Hij werd vijfde. Kevin Pauwels werd derde, Sven Nys eindigde zijn laatste WK met een knappe vierde plaats.

dmm

WK veldrijden op Sportwereld.be

Wie vooraf een onemanshow van Mathieu van der Poel had verwacht, kreeg al snel in de gaten dat het vandaag in Zolder toch geen walk-over van de Nederlandse titelverdediger zou worden. Van der Poel probeerde in de eerste ronde de boel meteen te forceren, maar kreeg een kloeke Van Aert en Van der Haar er niet af. De drie topfavorieten reden zo wel even weg van de rest en na enkele indrukwekkende tempoversnellingen van Van Aert leken de twee Nederlanders en onze landgenoot definitief vertrokken voor een strijd met zijn drieën.

De overvloedige regenval van de voorbije dagen had het parcours in en rond het racecircuit van Zolder herschapen in een selectieve omloop en Van Aert, Van der Poel en Van Aert moesten het tempo in de derde ronde een beetje laten zakken. En zo konden in de vierde ronde plots Sven Nys, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels de aansluiting maken. Even later kwamen ook Tom Meeusen en David van der Poel aansluiten. Sven Nys wilde op zijn laatste WK niet anoniem in de achtergrond rondrijden en koos halfweg cross zelf voor de aanval, tot groot jolijt van de tienduizenden Belgische fans langs de kant. Toen even later Mathieu van der Poel zich vastreed in de Limburgse klei en met Wout van Aert in elkaar haakte was het hek helemaal van de dam.

Van der Haar rook zijn kans en knalde voorin van iedereen weg. De Nederlandse pocketrenner pakte 15 seconden voorsprong en leek in de zesde ronde solo op weg naar de wereldtitel, maar dat was buiten een onverzettelijke Wout van Aert gerekend. Onze landgenoot gooide alle twijfels overboord en fietste meter per meter de kloof met Van der Haar dicht. Met zijn tweeën doken Van der Haar en Van Aert de laatste ronde in. Het werd een beklijvend duel. Van der Haar snelde Van Aert voorbij in de voorlaatste afdaling, maar Van Aert counterde de Nederlander even verderop bergop. Een beslissend manoeuvre want Van der Haar moest een gaatje laten en zag Van Aert pas terug aan de meet.

Voor de 21-jarige crosser uit Lille is het zijn eerste wereldtitel bij de profs. Met de tranen in de ogen overschreed hij een paar seconden voor Lars van der Haar de finishlijn. Kevin Pauwels mocht verdiend als derde mee op het podium. Het meest emotionele moment was voor Sven Nys. De 39-jarige tweevoudige wereldkampioen nam enthousiast zwaaiend afscheid met een vierde plaats. Mathieu van der Poel moest uiteindelijk ontgoocheld vrede nemen met een vijfde plaats, vlak voor zijn broer David.

De wereldtitel pakte vandaag in Zolder zijn zeventiende zege van het seizoen. Hij werd 3 weken geleden ook al Belgisch kampioen veldrijden, is de nummer één op de wereldranglijst en pakte ook al de eindzege in de Wereldbeker en de Bpost Bank-trofee.

Top-tien

1. Wout van Aert2. Lars van der Haar3. Kevin Pauwels4. Sven Nys5. Mathieu van der Poel6. David van der Poel7. Laurens Sweeck8. Tom Meeusen9. Radomir Simunek10. Marcel Meisen

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut.

Sven Nys in tranen: “Ongelofelijk blij met mijn prestatie”

© Sporza

Sven Nys reed op zijn 39e een beresterk laatste WK veldrijden. Bij de finish nam een zichtbaar emotionele Nys, die vierde eindigde, uitgebreid afscheid van ‘zijn’ publiek. In zijn eerste reactie bij Sporza hield de veteraan van de cross het niet meer droog.

WK veldrijden op Sportwereld.be

“Ik had nooit gedacht dat ik zo emotioneel zou zijn na een koers”, begon Nys zijn relaas. “Maar ik ben gewoon ongelofelijk blij met mijn prestatie vandaag. Ik heb gedaan wat ik kon en ik zat waar ik moest zitten gedurende de hele cross. Toen ik Wout zag vertrekken, wist ik echter dat hij weg was naar goud. Ik kon hem niet volgen, want toen zou ik over mijn toeren geweest zijn. Ik heb het onderspit gedolven voor de sterkste renner”, is Nys eerlijk.

“Het maakt mij helemaal niet uit op welke plaats ik vandaag finish. De manier waarop, daar ben ik ongelofelijk blij mee. Ik had nooit meer durven dromen dat ik dit nog kon”, sloot een emotionele Nys af.

Bekijk hier de samenvatting van het WK veldrijden

© rr

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft zich zondag in Heusden-Zolder voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen veldrijden gekroond. In een spektakelstuk bleek hij in de slotronde sterker dan de Nederlander Lars van der Haar. Kevin Pauwels klopte de afscheidnemende Sven Nys in de strijd om de derde plaats. Titelverdediger Mathieu van der Poel moest vrede nemen met de vijfde plaats.