© Dieter Telemans

Ethiopië getroffen door ergste droogte in 30 jaar

Ethiopië heeft af te rekenen met de ergste droogte in dertig jaar en heeft nood aan “onmiddellijke hulp” om het leven van miljoenen mensen te redden. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zondag gezegd op de top van de Afrikaanse Unie (AU) in Addis Abeba.

Ethiopië kan die droogte niet alleen aan, zei Ban. “De nood is zo groot dat het te veel is voor een enkele regering.” Bovendien zou hulp niet enkel de mensen in het land redden, maar ook de ontwikkeling ondersteunen die het Afrikaanse land tijdens de laatste decennia heeft gemaakt, aldus Ban in de Ethiopische hoofdstad.

Volgens de secretaris-generaal hebben minstens 10,2 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp in Ethiopië, maar dit aantal “kan in enkele maanden tijd verdubbelen”, waardoor een vijfde van de Ethiopische bevolking in hongersnood kan verkeren.

De droogte in Oost-Afrika, en vooral Ethiopië, is het gevolg van het klimatologisch fenomeen El Niño.

Om het hoofd te kunnen bieden aan deze crisis heeft het land 1,3 miljard dollar nodig, maar Ethiopië beschikt maar over de helft van deze raming, schat de Ethiopische vicepremier Demeke Mekonnen.

De huidige droogte brengt voor veel Ethiopiërs het schrikbeeld van de jaren 80 terug, toen miljoenen mensen omkwamen door de honger.

De uitspraak van Ban komt er nadat het VN-noodhulpfonds CERF beloofde 100 miljoen dollar vrij te maken voor ondergefinancierde noodsituaties, waarvan 11 miljoen dollar voor humanitaire noodhulp in Ethiopië wordt uitgetrokken.