© EPA

Djokovic verslaat Murray in drie sets en wint zesde Australian Open

Novak Djokovic (ATP 1) heeft zondag voor de zesde keer in zijn carrière de Australian Open op zijn naam geschreven. De Servische titelverdediger was in de finale in drie sets te sterk voor Andy Murray (ATP 2): 6-1, 7-5 en 7-6 (7/3). De Schot eindigt voor de vijfde keer als runner-up in Melbourne.

jtp

Australian Open: bekijk hier LIVE alle uitslagen!

Novak Djokovic won de Australian Open eerder in 2008, 2011, 2012, 2013 en 2015. Met ook drie eindzeges op Wimbledon en twee op de US Open heeft de Serviër nu elf grandslamtitels op zijn erelijst. ‘Nole’ komt daarmee op gelijke hoogte van Rod Laver en Björn Borg en is nog zes titels verwijderd van recordhouder Roger Federer, die hij donderdag in de halve finale versloeg.

Op de Australian Open deelt Djokovic met zes eindzeges het record met Roy Emerson. De Australiër won zijn titels wel voor de start van het ‘Open Era’ (vanaf ‘68).

Djokovic en Murray stonden zondag voor de 31e keer tegenover elkaar, de Serviër boekte zijn 22e zege. De twee tennissers, allebei 28, troffen elkaar voor de vierde maal in de finale van de Australian Open. Net zoals in 2011, 2013 en 2015 trok Djokovic aan het langste eind. Murray haalde ook in 2010 de finale ‘down under’. Toen botste hij op Roger Federer.

In de openingsset was het nummer 1 van de wereld duidelijk de betere. Na een dubbele break kwam hij 5-0 voor. Het werd 6-1 na 30 minuten. Set twee bracht meer spanning. Pas bij 5-5 lukte Djokovic de beslissende break.

In de derde set kwam de titelverdediger 2-0 voor, maar Murray vocht terug en brak Djokovic in het zesde spel. Het werd een tiebreak waarin Djokovic bij 6-3 zijn derde matchbal verzilverde. De partij duurde 2 uur en 53 minuten.

Novak Djokovic won zondag zijn 61e titel, de tweede dit jaar (na Doha). Andy Murray mikte op een 36e titel, zijn derde grandslam (na de US Open 2012 en Wimbledon 2013).

Djokovic: “Eer om record van Emerson te delen”

© AFP

In zijn dankwoord na de gewonnen Australian Open zwaaide Djokovic met lof voor tegenstander Andy Murray. “Je bent een groot kampioen en een goede vriend. Ik ben er zeker van dat je nog kansen zal krijgen om voor deze trofee te vechten”, zei Djokovic, die het over een ‘lastige wedstrijd’ had en ook zijn team, bij wie coach Boris Becker, bedankte.

Met zes eindzeges in Melbourne evenaart Djokovic recordhouder Roy Emerson. “Het is een eer dat ik zijn record kan delen”, aldus de Serviër.

Voor Andy Murray wil het voorlopig niet lukken op de Australian Open. Hij verloor zondag al voor de vijfde keer de finale in Melbourne. “Ik heb het gevoel dat ik hier al eerder heb gestaan”, grapte hij tijdens de plechtigheidsceremonie.

Murray had mooie woorden voor Djokovic, die hem ook in 2011, 2013 en 2015 had verslagen in de eindstrijd ‘down under’. “Proficiat Novak. Zes keer de Australian Open, dat is ongelofelijk. Je presteert al lange tijd op een heel hoog en constant niveau. Goed gedaan.”

De Schot bedankte ook zijn team en zijn echtgenote, die hoogzwanger is, voor de steun tijdens de voorbije weken. “Het zijn een paar lastige weken geweest”, verwees hij naar de gezondheidsproblemen van zijn schoonvader. “Kim, je bent een legende. Ik zit op de volgende vlucht naar huis.”