© BELGA

Eli Iserbyt pakt gouden medaille op WK veldrijden bij de beloften

Eli Iserbyt heeft voor het eerste Belgische goud gezorgd op het WK in Zolder. Bij de beloften sprintte de West-Vlaming net iets sneller dan de Tsjech Adam Toupalik. Die zorgde voor een heus stukje hilariteit, Toupalik vierde een ronde te vroeg en moet tevreden zijn met een zilveren medaille. Quinten Hermans eindigde derde op vijf seconden en pakt het brons.

jtp

WK veldrijden op Sportwereld.be

De eerste Belgische gouden medaille is een feit. Op het circuit van Heusden-Zolder namen de Belgische beloften de wedstrijd meteen in handen. Zowel Daan Hoeyberghs, Thijs Aerts, Daan Soete, Quinten Hermans en Eli Iserbyt zaten goed vooraan in de eerste ronde, samen met de Italiaan Bertolini, de Spanjaard Orts en de Fransman Russo.

Het was Soete die gaandeweg de eerste ronde voor zijn rekening nam, met de Italiaan Bertolini in zijn wiel. Het duo nam een beetje afstand, maar ver zaten de anderen niet. In de tweede ronde kregen we een groepje met acht renners vooraan, onder hen vijf Belgen.

Toen Thijs Aerts versnelde, met opnieuw een sterke Bertolini vooraan en enkele lengtes nam, liep het evenwel mis voor de jongere broer van Toon Aerts toen hij ten val kwam. Soete nam over, zijn ploegmaten lieten het werk over aan de buitenlanders in de achtervolging en hij kreeg 15 seconden bonus.

Toch werd ook hij weer bijgehaald en het was de Nederlander Siebe Wouters die de koppositie nam, maar ook hij schakelde zichzelf uit door een valpartij op het asfalt en daarna was het de beurt aan een andere landgenoot om de kop te nemen. Quinten Hermans kreeg enkele lengtes, maar vanuit de achtergrond kwam de Tsjech Adam Toupalik als een duivel uit een doosje opzetten. Toupalik toonde zich bijzonder sterk, maar Hermans bleef aanklampen. In de voorlaatste ronde trad ook Eli Iserbyt, tot dan toe vrij onzichtbaar in de wedstrijd, op het voorplan. In geen tijd reed hij naar het duo vooraan. Toupalik bleef druk zetten en leek de sterkste van de drie, maar zowel Iserbyt als Hermans gaf zich niet zomaar gewonnen. Toen Toupalik als eerste het asfalt aan de finish opdraaide en een sprint inzette en het zegegebaar maakte moest er evenwel nog een ronde afgelegd worden.

Iserbyt en Hermans profiteerden, maar de Tsjech liet het hoofd niet hangen en keerde in een spannend slot terug. De strijd om de wereldtitel werd uiteindelijk beslecht met een sprint en daarin knokte de West-Vlaming zich voorbij de Tsjech, goed voor het eerste Belgische goud op dit WK. Eerder behaalde Sanne Cant brons bij de dames. Quinten Hermans moet vrede nemen met brons.

Voor Iserbyt is het zijn eerste wereldtitel, vorig jaar startte hij als topfavoriet bij de junioren, maar moest hij het afleggen tegen de Deen Simon Andreassen. In zijn eerste jaar als belofte is het evenwel meteen raak en keert hij huiswaarts met goud.

Gouden Iserbyt: “Kwam er nochtans pas in het slot door”

© BELGA

Eli Iserbyt heeft zijn eerste wereldtitel beet. De West-Vlaming sprintte naar de zege in Heusden-Zolder. “Nochtans voelde ik me in het begin helemaal niet goed”, zei hij na afloop. “Ik had koud en kwam niet in mijn ritme. Gelukkig kwam ik er in de slotfase helemaal bovenop.”

Iserbyt won het voorbije seizoen negen wedstrijden, maar wist vooraf dat hij geen gewonnen spel had in Heusden-Zolder. Wel startte hij met ambitie en vertelde hij dat hij alleen maar tevreden zou zijn met een eerste plaats. In het eerste wedstrijddeel maakte hij weinig indruk, pas in het slot kwam hij opzetten.

“Adam Toupalik was heel sterk vandaag”, stelde de nieuwe wereldkampioen. “Als hij die fout niet maakt, weet ik niet of ik wereldkampioen zou geworden zijn. Toen ik hem evenwel zag juichen, wist ik dat we, Quinten en ik, in het voordeel waren. Adam kwam nog wel terug, maar ik had vertrouwen en wilde mijn sprint afwachten.”

Nochtans is dat niet meteen Iserbyts sterkste wapen. “Normaal niet”, beseft hij ook, “mijn sprint is slecht, maar ik wist dat het een sprint op de macht zou worden. Ik heb gewoon mijn grootste versnelling getrapt en bleef knokken tot het eind. Met succes. Vorig jaar baalde ik na die tweede plaats. Nu heb ik die ervaring tot iets positiefs omgedraaid en bleef ik rustig op dit WK, had ik vertrouwen in een goede afloop.”

Voor de Belgische ploeg is het de eerste gouden medaille op dit WK, na het schandaal zaterdag met Femke van den Driessche een opsteker. “Wat gebeurd is zaterdag is niet goed voor onze sport”, besloot de West-Vlaming. “Het hoort gewoon niet. Veel meer kan ik daar niet over zeggen, maar het is een spijtige zaak. In het Belgische kamp, vooral toch bij het personeel, was de sfeer bedrukt, maar wij hebben het hoofd niet laten hangen en wilden vandaag tonen dat wij geen bedriegers zijn en kunnen winnen door hard te werken.”