© BELGA

SP.A-voorzitter John Crombez steunt omstreden plan PvdA-leider Samsom

John Crombez, de voorzitter van SP.A, steunt het vluchtelingenplan van zijn Nederlandse collega Diederik Samsom, de leider van de sociaaldemocratische PvdA. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag op één. Dit is de laatste kans om het vluchtelingenprobleem onder controle te krijgen, betoogde Crombez.

gjs

Volgens het plan-Samsom moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren terug naar Turkije worden gestuurd. In ruil daarvoor mogen jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen die in het land verblijven legaal naar Europa. Het voorstel is omstreden, want zou ingaan tegen het internationaal recht. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat Turkije niet als veilig land kan worden beschouwd.

Toch hecht sp.a-voorzitter Crombez zijn steun aan het plan. “Ik sta erachter, ik heb dat ook aan Samsom laten weten. (...) Het probleem moet onder controle gebracht worden”, zegt hij. Crombez kan het niet langer aanzien dat de EU-lidstaten elkaar voor problemen zetten door bijvoorbeeld hun grenzen te sluiten. Het Nederlandse voorstel is “de laatste kans om het onder controle te krijgen”.

Crombez geeft toe dat nog moet worden bekeken of het plan uitvoerbaar is en is het ermee eens dat Turkije nu nog niet als veilig land kan worden beschouwd. Hij wijst er wel op dat vluchtelingen er intussen wel een asielprocedure kunnen starten en dat asielzoekers het recht op werk en onderwijs krijgen. “Men kan zich blijven uitspreken over wat er niet lukt, maar dit is een plan dat het (probleem) eindelijk binnen een paar weken onder controle kan brengen, en dat is heel belangrijk.”

Dat het voorstel-Samsom niet binnen de internationale verdragen zou passen, klopt volgens Crombez niet.