© Belga

Meer details mechanische fraude: motortje zat verstopt in trapas

De jonge Belgische belofte Femke Van den Driessche is tijdens het WK in Zolder betrapt op het gebruik van een motortje. Wielerbond UCI vond bij een controle elektrische kabels in het frame en een motortje in de trapas. Dat meldt Het Nieuwsblad op Zondag. Hoewel al langer geruchten gaan over “mechanische doping” gaat het om een trieste, internationale primeur.

Jan-Pieter De Vliegher

Het team van Van den Driessche, dat ironisch genoeg de naam ‘Kleur op Maat - No Drugs’ draagt, distantieerde zich gisteren van de feiten. “Wij zijn ook slachtoffer in deze zaak”, zegt voorzitter Iwan Gevers. “Wij geven verschillende frames aan onze renners in bruikleen, maar hebben uiteraard geen controle op wat daar verder mee gebeurt. Of dit strookt met de Femke Van Den Driessche die ik ken? Ik ken haar als iemand die sterk onder de invloed staat van haar familie.” Tegen broer Niels Van Den Driessche loopt op dit moment overigens een schorsing wegens dopinggebruik.

De Belgische wielerbond reageerde verslagen op het nieuws en liet Van Den Driessche gisteren meteen naar huis vertrekken. “Ik zal op dit WK met een heel ander gevoel over het parcours lopen”, zegt bondscoach Rudy De Bie. “Ik hoop dat dit het hele WK niet zal overschaduwen, maar dit raakt mij persoonlijk zeer fel.” Jos Smets, directeur van de wielerbond sprak over “de grootste ontgoocheling in zijn loopbaan.” Met de toevoeging: “Ik heb nochtans al wat meegemaakt.”

Opvallend: wielerbond UCI onthield zich gisteren van elk commentaar. Het is onduidelijk in hoeverre de wielerbond juridisch klaar is om deze primeur af te handelen. Femke Van Den Driessche startte gisteren als topfavoriete bij de vrouwen-beloften, maar kwam nooit in het stuk voor en gaf na materiaalpech zelfs op.