© AP

IS maakt jacht op mysterieuze scherpschutter die al drie leiders doodde

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) zit met een probleem in Libië. Al drie leiders werden doodgeschoten door een mysterieuze scherpschutter waar IS maar geen vat op krijgt.

Guy Stevens

3.000 strijders van Islamitische Staat (IS) bevinden zich momenteel in Sirte, een Libische kuststad. De stad is in handen van de terreurgroep, maar toch is er flink wat paniek binnen de rangen. Eén man zou daarvoor verantwoordelijk zijn: een mysterieuze scherpschutter die sinds 13 januari drie ISIS-leiders kon doodschieten.

Op die dag, meldt Libya Prospect, maakte de scherpschutter zijn eerste slachtoffer. De Soedanese rechter Hamad Abdel Hady, die in zijn vonnissen duidelijk maakte een aanhanger van IS te zijn, werd op straat neergeschoten. In de daaropvolgende tien dagen werden ook Abu Mohammed Dernawi (19) - aan zijn woning in Sirte - en IS-officier Abdullah Hamad Al-Ansari (23) - toen hij een moskee verliet - doodgeschoten.

Dat ze in tien dagen drie leiders verloren, veroorzaakt ongerustheid en nervositeit binnen de IS-rangen. De terreurbeweging is volgens lokale media dan ook het hele dorp aan het uitkammen om de mysterieuze scherpschutter te vinden. “Je merkt dat er paniek in hun rangen sluipt”, zegt een getuige. “Ze schieten zomaar in de lucht om de bevolking angst aan te jagen terwijl ze de schutter zoeken.”

Wie?

De grote vraag blijft natuurlijk of de scherpschutter alleen werkt en wie hij dan wel mag zijn. Op internetfora wordt duchtig gespeculeerd. Velen geloven dat hij een militair is uit het naburige Misrata. Toch zijn er ook voldoende mensen die geloven dat het gaat om een lid van de Amerikaanse Speciale Eenheden.

Enemy at the Gates

Het verhaal van de mysterieuze scherpschutter doet denken aan de film Enemy at the Gates uit 2001. Daarin speelde Jude Law de beste scherpschutter van de Sovjet-Unie, die tijdens de slag om Stalingrad heel wat van de troepen van Hitler doodschiet. De film is erg populair in de Arabische wereld. President Assad noemde zijn beste scherpschutter zelfs al Sniper Moskou, naar de film.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.