© Bart Dewaele

Bert Anciaux: “Ofwel krijg ik iets interessants ofwel stopt mijn politieke loopbaan in 2019”

Hij werd omschreven als de teddybeer van de politiek, de man die zijn gevoelens durfde tonen. Een stemmenkanon ook, maar de SP.a-politicus Bert Anciaux voelt zich op zijn 56ste niet helemaal verbonden meer met de politiek die hij moet voeren, zo geeft hij te kennen in De Zondag. “Ik bezig nog steeds die verontwaardiging die je nodig hebt in de politiek, maar ik geef ook grif toe dat de Senaat daarom niet de meest ideale plek is voor mij.”

mige

“Ik ga eerlijk zijn: ofwel krijg ik in 2019 een interessante plek, ofwel stopt mijn politieke loopbaan. Ik wil niet nog eens het onmogelijke moeten doen zoals bij de verkiezingen in 2014. Ik heb nog vele dromen, maar die zijn niet alleen verbonden aan de politiek.”

“Of ik mijn ding nog kan doen in de Senaat? Ik heb geen zin in een klaaglied over de Senaat. Als je wil, kan je hier hard werken. Ook op essentiële zaken zoals de grondwet. Dat doe ik ook. Maar ik zie ook dat sommige senatoren er een erezaak van maken niets te doen. Dat is spijtig.”

“De Senaat zoals die nu is, zal niet lang blijven bestaan. Ik ben ook voorstander van vormen van directe democratie, maar ik geloof dat die naast het bestaande parlement moeten opgestart worden. Laat me duidelijk zijn: ik spreek nu in eigen naam. Ik ben voorstander van een confederaal systeem. Dat zou betekenen dat één van de twee federale parlementen afgeschaft wordt. En in die confederale staat zie ik eerder een rol weggelegd voor de Senaat als ontmoetingsplek van de gemeenschappen dan voor de Kamer. Maar goed, het debat over de Senaat kan pas vanaf 2019 gevoerd worden.”