© EPA

Gemaskerde Zweden zijn vluchtelingen beu, trekken straat op om buitenlanders aan te vallen

De dood van een hulpverleenster in een Zweeds asielcentrum begin deze week, heeft ook in Zweden het anti-migratieprotest aangewakkerd. Vrijdagavond trok een groep van tientallen gemaskerde mannen door Stockholm, met de bedoeling buitenlanders aan te vallen. Zaterdag werd er betoogd tegen het regeringsbeleid, de politie pakte drie mannen op.

Zweden toonde zich in de Europese vluchtelingencrisis één van de meest gastvrije landen, met meer dan 160.000 asielaanvragen op een bevolking van 10 miljoen. Maar afgelopen maandag werd een 22-jarige medewerkster van een opvangcentrum doodgestoken door een 15-jarige vluchteling, en sindsdien lijkt sfeer omgeslagen.

Vrijdagavond trok een groep van 50 à 100 mannen, gemaskerd en met kappen over het hoofd, door het centrum van de Zweedse hoofdstad. Het zou gaan om hooligans en neo-nazi’s. De mannen deelden pamfletten uit met de boodschap “genoeg is genoeg”. Ze hadden de bedoeling om mensen van vreemde origine aan te vallen, maar het is niet duidelijk of ze daar ook in geslaagd zijn. Volgens de politie kwam er geen enkele klacht binnen. De ordediensten kwamen in elk geval massaal ter plaatse, enkelen werden opgepakt.

Zaterdag was het opnieuw prijs, toen een groep van een 100-tal betogers het ontslag van de Zweedse regering eiste. Er daagden ook een 200-tal tegenbetogers op. De politie kon beide groepen uit elkaar houden, maar na afloop werden wel drie mensen opgepakt omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij een vechtpartij.

De Zweedse minister van Binnenlandse Zaken, Anders Ygeman, zei zaterdag dat er zwaar opgetreden moet worden tegen racistische groepen die bedreigingen uiten en haat verspreiden. “Het is een verontrustende evolutie in de samenleving”, klonk het. Eerder deze week waarschuwde de premier al dat hij de naar schatting 80.000 migranten van wie de asielaanvraag niet is aanvaard, wil uitwijzen.