© Photo News

“In Antwerpen proberen we te leven met Bart De Wever”

“Er bestaat een veel te grote fixatie op die man. En iedereen doet eraan mee, ook mijn voorzitter.” Met een pirouette verruilde Marc Van Peel (CD&V) drie jaar geleden een liaison met Patrick Janssens voor één met Bart De Wever. “Als het mathematisch kan, komt er een tweede termijn”, vertelt de Antwerpse schepen van Haven, Industrie en Werk aan De Standaard.

Bart Brinckman

“Het grootste gevaar blijven de déjà vu’s, het gevoel dat ik het allemaal al eens heb meegemaakt. Daartegen moet ik me wapenen.” Marc Van Peel (66) viert straks zijn eerste decennium als Antwerps havenschepen. De lokale carrière van de christendemocraat sleept al langer aan dan zijn passage in de nationale politiek. Ooit vond hij Patrick Janssens (sp.a) de beste naoorlogse burgemeester van Antwerpen. Dat vindt hij nog steeds. “Bart De Wever (N-VA) is nog maar drie jaar bezig, hij heeft nog zeven jaar om zijn voorganger te evenaren.”

Is hij op weg?

“Hij doet wat hij moet doen. Hij verwaarloost de stad niet in functie van het partijvoorzitterschap. Vorige week deed hij zelfs mee met de ijsberen. Dat zou Janssens nooit hebben gedaan, die ging gewoon naar het voetbal. Zijn dubbele rol biedt voordelen. Soms krijgt De Wever in Brussel moeilijke dossiers geregeld. Anderzijds wordt de minste gebeurtenis in Antwerpen nationaal nieuws. Elke tegenstander hoopt dat hij op zijn bek gaat.”

“Zijn cultuurpessimistische houding, bijvoorbeeld rond de vluchtelingen, gaat er bij mij echt niet in. Maar als partijvoorzitter mag hij vertellen wat hij wil, zolang zijn ministers realistische sporen bewandelen en bijvoorbeeld Schengen niet ter discussie stellen. Bij momenten heb ik het met al zijn opmerkingen gehad. Maar in het stadhuis zwijgen we daarover. Binnen het college doen wij de nationale discussies niet opnieuw over. We weten van elkaar dat we van mening verschillen.”

Sommige uitspraken, bijvoorbeeld over de berbers of over racisme, doen jullie toch steigeren?

“Tja, soms benoemt hij slechts de realiteit. Dikwijls wordt daar overspannen op gereageerd. Ach, er bestaat een veel te grote fixatie op die man. Iedereen doet er aan mee, ook mijn voorzitter. De Wever is wie hij is, hij soupeert alle aandacht op. Maar hij is ook de burgemeester. Hier in Antwerpen trachten wij daarmee te leven.”

“Deze coalitie is rechtser dan de vorige. Bij de N-VA klopt het sociale hart niet meteen het hardst. Het is de partij van de hardwerkende, succesvolle Vlaming die het uiteraard alleen dankzij de eigen verdiensten heeft gemaakt. Wij bij CD&V bekommeren ons ook om mensen die het moeilijk hebben om zichzelf uit het moeras te trekken. Toch ontwaar ik strekkingen. OCMW-voorzitter Fons Duchateau is socialer dan zijn voorgangster (Liesbeth Homans, red.).”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio