© Photo News

Standard zet remonte verder na zege bij OH Leuven

Standard is met 0-2 gaan winnen bij OH Leuven op speeldag 24 van de Jupiler Pro League. Bij de Rouches debuteerde ex-Barcelona-doelman Victor Valdes ijzersterk. De Luikenaars springen nu naar de vijfde plek in het klassement, terwijl OHL bang achterom moet kijken.

wic

VIDEO. Bekijk de samenvatting

OHL

Standard

Victor Valdes mocht debuteren voor Standard op een bemodderde Leuvens Dreef. Even was er zelfs twijfel of de wedstrijd wel zou kunnen doorgaan, maar ref Jonathan Lardot keurde het veld toch goed.

En dat vond Mathieu Dossevi duidelijk niet erg. De Franse Togolees, die afgelopen week definitief werd gekocht door Standard, vuurde al na vier minuten vanop vijfentwintig meter een kanonskogel af die precies in de winkelhaak paste. Het was het startsein voor een dolle beginfase, waarin OH Leuven meteen vol gas gaf in de zoektocht naar de gelijkmaker. Een kopbal van Jovan Kostovski werd door Milos Kosanovic weggehaald, Romain Reynaud kopte rakelings langs de kruising.

Na twintig minuten moest Valdes voor het eerst in actie schieten nadat Yohan Croizet Kenneth Houdret het straatje in stuurde. De ex-doelman van Barcelona was echter razendsnel uit zijn doel en kreeg de bal zo op zijn lichaam. De rebound van Jordan Remacle versloeg de Spanjaard wel, maar werd van de lijn gehaald. OHL voerde de forcing, maar de reacties van Standard waren eveneens levensgevaarlijk. Na knullig balverlies op de eerste helft van OHL ging Dossevi met het leer aan de haal. Hij speelde gepast Gabriel Boschilia vrij, die subtiel afwerkte en zo zijn eerste voor de Rouches scoorde.

Indrukwekkende Valdes houdt OHL van aansluiting

De 0-2 sneed de thuisploeg de adem af en OH Leuven mocht uiteindelijk blij zijn dat het niet op een derde tegengoal liep toen Reynaud een voorzet van de flank maar nipt naast zijn eigen doel gleed.

De koffie deed de thuisploeg duidelijk deugd: meteen na de aftrap ging het richting Luikse zestien, waar Croizet hard uithaalde. Valdes stond echter pal. Aan de overkant was het opletten voor Pieterjan Monteyne na een twijfelachtige ingreep in de zestien op Reginal Goreux. OHL gaf echter niet op en regisseur Leandro Trossard stuurde Jordan Remacle met een gemeten passje het straatje in. Maar alweer Valdes was niet van plan zijn clean sheet zomaar prijs te geven: de ijzersterk spelende Spanjaard pareerde uitstekend.

De tank leek daarop leeg bij de thuisploeg, terwijl de match meer en meer verzandde in potige overtredingen en kleine opstootjes. Boschilia en Volovyk gingen stevig met elkaar in de clich, terwijl de vervangen Trossard de hand van trainer Emilio Ferrera straal negeerde.

Door de zege springt Standard naar de vijfde plek in de Jupiler Pro League, en zit het dus voorlopig virtueel in Play-Off 1. OH Leuven blijft veertiende na een eerste nederlaag in vijf matchen en moet hopen dat Moeskroen-Péruwelz en Westerlo dit weekend geen punten meer pakken.

Belangrijkste fase:

4’ GOAL! Bam! De 0-1 staat al op het bord. Goreux past de bal naar Dossevi die van ver aanlegt en het leer genadeloos de winkelhaak inpegelt. Rieu geen kans en een droomstart voor Standard

12’ Remacle krijgt de bal van Houdret en gooit die richting tweede paal. Kostovski kan er nog net zijn knikker tegen zetten maar de bal wordt van de lijn gehaald. Niet veel later krijgt ook Reynaud een enorme kopkans die hij op een klein metertje van Valdes’ doel plaatst!

18’ Bijna schuift Edmilson een ver uitgeweken kans van Santini in doel. Het scheelt centimeters.

21’ Even leek Valdes voor het eerst geklopt te zijn. Croizet steekt de bal ei zo na perfect door naar Houdret waarop Valdes zijn hoek verkleint en zo alsnog op het nippertje redding kan brengen. Ook Remacle is in de herneming niet gelukkig want de bal komt tegen een verdediger terecht.

26’ GOAL! Net nu Leuven zich richting 1-1 aan het knokken leek, maakt Standard er 0-2 van. Dossevi vindt de doorgelopen Boschilia op de flank die de bal goed aanneemt en het leer halvelings over Riou tegen de touwen stift. De eerste voor de Braziliaan en de Rouches op rozen.

31’ Edmilson kan de bal nog voorbrengen waar Trebel net centimeters te kort komt om het leer te raken. Standard dicht bij de pijnlijke 0-3!

41’ Goreux ziet activiteit voor doel en gooit het leer vroeg voor. Reynaud heeft in het snotje dat dit wel eens gevaarlijk kan worden en schuift de bal zelf in hoekschop. Al scheelde het niet veel of hij schoof het leer in eigen doel.

46’ Een kickstart van Leuven in deze tweede helft! Van de aftrap gaat het meteen richting de zestien Standard waar Croizet het leer krijgt en stevig uithaalt. Valdes vist de potentiële aansluiting uit zijn doel.

61’ Monteyne geeft Goreux een fikse duw in de zestien maar komt daar gelukkig voor de thuisploeg mee weg want volgens het boekje moest de bal daar de stip op.

66’ De clean sheet blijft op het bord voor Valdes. Remacle komt oog in oog te staan met de Spaanse topkeeper maar faalt het af te werken. Valdes ranselt het leer weg.

76’ Eindelijk komt Standard nog eens piepen. Edmilson zet de bal laag voor waar Legear als een duiveltje uit een doosje voor zijn man opduikt en het leer maar nipt voorlangs schuift. De doodsteek valt voorlopig niet. Kan Leuven nog iets?

MEER OVER VOETBAL