© REUTERS

“Russische bommenwerper schond opnieuw het Turkse luchtruim”

Een Russisch vliegtuig heeft opnieuw het Turkse luchtruim geschonden. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd. Ankara heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen en spreekt over een “onverantwoordelijke houding.”

wver

Het incident met een SU-34 bommenwerper zou zich vrijdagmiddag hebben voorgedaan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken werd het toestel gewaarschuwd in het Russisch en het Engels alvorens het het Turkse luchtruim binnenkwam.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Moskou gewaarschuwd dat het de “gevolgen” van zijn “onverantwoordelijke daden” zal moeten dragen, als het doorgaat met dergelijke schendingen van de “soevereine rechten van Turkije.” De NAVO roept Rusland op het luchtruim van het bondgenootschap “volledig te respecteren”. Turkije is een NAVO-lid. Volgens Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de alliantie, moet Moskou “alle nodige maatregelen nemen om te verzekeren dat dergelijke schendingen zich niet herhalen.”

De relaties tussen Ankara en Moskou zijn verzuurd sinds Turkije in november vorig jaar een Russisch vliegtuig neerhaalde. Volgens Turkije bevond het toestel zich in het Turkse luchtruim. Rusland ontkent en stelt dat de jachtbommenwerper van het type Su-24 boven Syrisch grondgebied uit de lucht werd gehaald.