© gva

“Antwerps voorstadsnet heeft geen miljardeninvestering nodig”

“Voor de verdere ontwikkeling van het Antwerpse voorstadsnet is helemaal geen miljardeninvestering nodig”, laat TreinTramBus zaterdag weten in een reactie op de aankondiging van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) dat Antwerpen moet wachten tot het Brusselse voorstadsnet helemaal afgerond is. In De Tijd en L’Echo zei de minister dat het geen zin heeft om aan nieuwe grote stadsnetten te beginnen.

“Er ís in Antwerpen al een grote investering gedaan, namelijk de tunnel onder het Centraal Station”, zegt TreinTramBus-voorzitter Stefaan Stynen aan Belga. “Het komt er nu op aan om het aanbod op het bestaande net verder uit te breiden: in plaats van elk uur een trein, elk half uur en in de spits elk kwartier een trein. Er zijn in Antwerpen dus geen grote werken meer nodig, zoals in Brussel.”

Het is de TreinTramBus-voorzitter onduidelijk of Galant het Antwerpse dossier wel voldoende kent. Hij wijst erop dat het voorstadsnet “essentieel” zal zijn om Antwerpen bereikbaar te houden tijdens de Oosterweelwerken. De volledige oplevering van de werken voor het Brusselse GEN wordt nu pas tegen 2025 verwacht wordt. “Als er tot dan gewacht wordt, krijgt Antwerpen een gigantisch mobiliteitsprobleem.”

De TreinTramBus-voorzitter verwijst ook naar het federale regeerakkoord, waarin afgesproken werd om onder meer in Antwerpen zo’n voorstadsnet naar Brussels model uit te bouwen. “Met deze aankondiging komt Galant terug op de al weinige ambities in het regeerakkoord”, zegt Stynen. “Bovendien bestaan er bij de NMBS al plannen. De wil is er dus, maar blijkbaar niet bij de minister.”

Eerder hadden Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis en zijn partijgenoot, Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, hun ongenoegen al laten blijken. “Ze hebben absoluut gelijk, en zijn terecht verontwaardigd”, zegt Stynen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio