Nederlandse verpulvert WK-droom van Sanne Cant

De Nederlandse Thalita de Jong is de nieuwe wereldkampioene veldrijden. In Heusden-Zolder reed ze zaterdag in de slotronde weg van de concurrentie.Aan de streep had de 22-jarige Nederlandse 14 seconden voorsprong op de Française Caroline Mani. Sanne Cant moest voor eigen volk tevreden zijn met brons. Zij won op 24 seconden de sprint tegen de Nederlandse Sophie de Boer.

vtvn

WK veldrijden op Sportwereld.be

Het stond in de sterren geschreven. Sanne Cant zou in eigen land haar eerste regenboogtrui grijpen. Maar na een spannende wedstrijd was het De Jong die aan het langste eind trok. De Nederlandse miste haar start volledig en had op een bepaald moment maar liefst een halve minuut achterstand op het leidende kwartet Nikki Harris, Sophie de Boer, Caroline Mani en Sanne Cant. Terwijl een indrukwekkende De Jong aan haar achterstand knabbelde, gaf de Française Mani vooraan de beste indruk. Maar voor afscheiding zorgen lukte niet.

Bij het ingaan van de laatste ronde kon De Jong de aansluiting maken. Het signaal voor Cant om in een technische zone haar troeven op tafel te leggen, maar de Europese kampioene kon geen gaatje slaan. De Jong, die zag dat Cant op haar adem trapte, versnelde en nam al snel twintig meter. Cant plooide en brak. De Jong snelde naar de wereldtitel en Mani snoepte het zilver af van Cant, die voor de bronzen plak nog moest sprinten tegen Sophie de Boer. Sabrina Stultiens maakte met een vijfde plaats het Nederlandse feestje compleet.

Na Sanne Cant was het even wachten op onze volgende landgenote. Ellen Van Loy, al enkele dagen ziek, moest vrede nemen met de 18e plaats. Jolien Verschueren, 19e, en Loes Sels, 20e, nestelden zich nog net in de top twintig (bekijk hier de volledige uitslag!).

Thalita de Jong volgt op de erelijst de Française Pauline Ferrand-Prévot op. Die pakte vorig jaar in Tabor de titel voor Cant en de Nederlandse Marianne Vos. Ferrand-Prévot en Vos stonden zaterdag niet aan de start. Eerder op de dag waren er wereldtitels voor de Nederlandse junior Jens Dekker en de Britse belofte Evie Richards. Zondag volgt het WK bij de mannen beloften (11u) en mannen elite (15u). België heeft voorlopig nog maar één medaille.

REACTIES. Cant: "Gevoel dat ik tegen mezelf moest vechten en veel fouten maakte"

© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Thalita de Jong heeft zich bij de dames elite gekroond tot wereldkampioene. Na een finaal gemiste start is de Jong erin geslaagd om toch nog naar voor te komen in de wedstrijd en de wereldtitel te pakken. "Ik dacht, ik doe gewoon mijn best, maar wereldkampioene worden had ik niet meer verwacht." Sanne Cant domineerde alle klassementen, staat aan de leiding in het UCI-klassement, maar moet in Zolder tevreden zijn met brons. "Ik had het gevoel dat ik aan het vechten was tegen mezelf", zuchtte ze na afloop.

Sanne Cant: "Had de wedstrijd niet onder controle en maakte veel fouten"

Net als vorig jaar in het Tsjechische Tabor greep Sanne Cant ook in Heusden-Zolder net naast de wereldtitel. In Tabor na een spannende spurt met Pauline Ferrand-Prévot, zaterdag was de Nederlandse Thalita de Jong te sterk. "De ontgoocheling vorig jaar was groter. Vandaag was De Jong gewoon sterker", aldus Cant.

De Jong toonde zich de sterkste in de slotronde en de laatste honderden meters moest Cant ook de Française Caroline Mani nog laten gaan voor het zilver. "Ik had de cross niet onder controle", doet Cant haar verhaal. "Ik maakte te veel foutjes en vocht vooral tegen mezelf. Door de hevige regenval waren de stroken die normaal gezien in mijn voordeel zijn, plots in mijn nadeel. Op de technische passages moest er gelopen worden en dat ligt me niet."

De podiumceremonie werd een tranendal voor Cant, die zo gefocust was op een wereldtitel. "En toch ben ik minder ontgoocheld dan in Tabor. Vandaag ben ik op mijn waarde geklopt. Ik had gewoon geen superdag en voelde me niet heel fris. We hadden geen flauw idee dat Thalita op komst was, maar vooraan viel het ook niet stil. In de laatste ronde probeerde ik nog iets, maar tevergeefs. Toen Thalita overnam, wist ik hoe laat het was. En zo is er weer een jaar voorbij. Maar ik ben nu 25 en stond al drie keer op het WK-podium. Dat kunnen er ook niet veel zeggen."

Thalita de Jong: "Had het na die gemiste start gewoon niet meer gedacht"

De Jong heeft haar zege zeker niet gestolen. Na een fenomenale inhaalrace slaagt ze er nog in Cant, Harris, Mani en De Boer te kloppen. Een buitenaardse prestatie. "De start had ik weer finaal gemist", lachte de Jong bij Sporza. "Ik mocht op de tweede rij starten, maar ik kon niet volgen. Het was drummen. Maar ja, dan begon ik aan een inhaalrace. Maar ik kwam dan op een gegeven moment bij de kopgroep, tot mijn verbazing. Na de start, ja, dit is het voor vandaag, nu doe ik gewoon mijn best om een goede klassering te halen, maar dat ik nog wereldkampioen kon worden? Nee, dat had ik niet verwacht." Ze volgt Marianne Vos op als laatste Nederlandse wereldkampioene veldrijden. "Het is geweldig om in haar voetsporen te treden. Ze is al een heel groot voorbeeld in het wielrennen, niet alleen in het veld, maar ook op de weg en de baan. Ik pakte ook de Nederlandse trui eerder, en nu de wereldtrui, ja dat is fantastisch."

Ellen Van Loy kwam als tweede Belgische op de achttiende plaats over de streep. "Ik ben de voorbije dagen ziek geweest", vertelt Van Loy. "Ik heb daar niets over gezegd in de hoop op een mirakel. Maar dat kwam er niet. Ik heb alles gegeven en mijn start was goed. Maar na driehonderd meter voelde ik al dat het echt niet zou gaan vandaag. Ik heb gestreden voor wat ik waard was."

Een handvol seconden na Van Loy kwam Jolien Verschueren als negentiende over de streep. "Een rotdag", foeterde Verschueren. "Ik viel zwaar tijdens de opwarming en blesseerde mijn bovenbeen. En dan vergaten ze mij nog af te roepen bij de start. Geen idee wat daar aan de hand was. Ik stond uiteindelijk wel op de tweede rij, maar niet op de plek die ik had kunnen kiezen. En ook de wedstrijd liep voor geen meter. Het was precies alsof mijn remmen niet werkten. In de afdaling reed ik twee keer recht in de kussens. Dit is een WK om snel te vergeten. Jammer, want de aanmoedigingen waren wel geweldig."