© BELGA

Alles wat u moet weten over het WK veldrijden in Zolder

Geen motorengeweld dit weekend op het circuit van Zolder maar koers van het hoogste niveau. Geen pitspoezen of jetset-toestanden naast datzelfde circuit maar een heus volksfeest op de tonen van de beste schlagers. Het WK veldrijden moet en zal een Belgisch feest worden. De memorabele editie van 2002 als opwarmertje voor wat er dit weekend staat te gebeuren: spanning en spektakel gegarandeerd. Wie is er favoriet en waarom? Wat met Sven Nys? Wat zijn de gevolgen op en naast het parcours van de vele regen? Waarom wordt het vooral uitkijken naar die verrekte Nederlanders? Wie rijdt wanneer? Ontdek het hier allemaal:

Michiel Verheirstraeten

Twee topfavorieten, twee outsiders

Als je de voorspellingen moet geloven, dan moet er niet meer gekoerst worden: Mathieu van der Poel rijdt net zoals in Hoogerheide vorige week in de eerste ronde weg van de tegenstand en wint met grote voorsprong. De 21-jarige Nederlandse titelverdediger zit in bloedvorm en blaakt van zelfvertrouwen. Hij won bovendien op tweede Kerstdag de generale repetitie in Zolder, dus ook het parcours lijkt in zijn voordeel te spelen.

De enige die in zijn buurt lijkt te kunnen komen, is Belgisch kampioen Wout Van Aert. Die domineerde het ganse seizoen en moest enkel de laatste weken het hoofd buigen voor zijn Nederlandse concurrent. Maar hij kan zondag rekenen op het thuisvoordeel, een niet onbelangrijk gegeven zoals we hieronder nog zullen illustreren. Hij trok bovendien bewust naar Spanje met dit WK als doel voor ogen en in dat opzicht waren de mindere resultaten van afgelopen weken allerminst zorgwekkend. Op het BK bewees hij alvast met de steun van een mental caoch met de stress overweg te kunnen.

Maar zowel bij België als bij Nederland schuiven ze nog een belangrijke outsider naar voren. Het parcours lijkt op maat van Kevin Pauwels gemaakt te zijn, in december finishte hij nog tweede achter Van der Poel. Bovendien kwam hij de laatste weken na rugproblemen weer boven water. In die mate zelfs dat Adrie van der Poel hem verrassend als favoriet noemde en bondscoach Rudy De Bie hem als tweede kopman naar voren schuift. Als extra motivatie beloofde zijn Marlux-Napoleon Gamesmanager Jurgen Mettepenningen nog de grootste WK-premie ooit: 37.500 euro...

In het Oranje-kamp hebben ze met Lars van der Haar echter ook een tweede ijzer in het vuur liggen. De Europese kampioen kan als geen ander pieken, heeft een pattent op een snelle start en zou zo wel eens zijn kopman voor voldongen feiten kunnen stellen. En als dat niet lukt, moet er met een bijtertje zoals hem altijd rekening worden gehouden.

En natuurlijk, Sven Nys (voor het laatst)

Zolder wordt het 19de en tevens allerlaatste WK bij de profs van Sven Nys. Al was hij met ‘slechts’ twee wereldtitels nooit een echte kampioenschapsrenner (”liever de man die alles won, dan een renner die titels pakte”), het is en blijft een mijlpaal in de crossgeschiedenis.

De 39-jarige Kannibaal van Baal wordt echter niet meer tot de favorieten gerekend. Zeker nadat hij in de laatste twee weken een terugval kende. Zelf zegt hij niet te weten wat hij moet verwachten maar met zijn ervaring, de vele aanmoedigingen en de motivatie van nog één keer alles uit de kast te moeten halen, mogen we ongetwijfeld meer dan een bijrol verwachten. Desnoods in een dienende rol voor Van Aert, want Nys was de eerste om op te roepen om een Belgisch blok te vormen tegen de Nederlandse topfavoriet Van der Poel.

Ouderwetse België-Nederland

En zo krijgen we dus een ouderwetse België-Nederland. Dat leverde in het verleden al enkele geladen duels op. Denk maar aan het beruchte schouderklopje van Paul Herygers bij richard Groenendaal in Koksijde of het WK in Hooglede-Gits van 2007 waar een zeer negatieve sfeer heerste en bij elke Nederlander boe werd geroepen. “Dat is niet fijn, voor niemand”, deed Nys een warme oproep om het beschaafd te houden.

In het veld zijn België en Nederland ook de twee grootste blokken met respectievelijk zeven en acht renners. En terwijl de blauwhemden met Nys slechts één ex-wereldkampioen in de rangen telt, kunnen ze bij oranje ook nog rekenen op bliksemafleider Lars Boom. De wereldkampioen van 2008 in Treviso maakte dit seizoen nog maar weinig indruk in het veld maar is een persoonlijkheid die indruk maakt.

Drie op drie in Zolder?

Ondanks de dreiging-Van der Poel hebben de Belgen de geschiedenis mee. Van de acht keer dat het WK al in België werd georganiseerd, won vijf keer een Belg. De laatste buitenlandse zege dateert zelfs al van 1986 toen de Zwitser Zweifel won in Lembeek. Nadien hielden Paul Herygers in Koksijde (1194), Mario De Clercq in Zolder (2002), Erwin vervecken in Hooglede -Gits (2007) en Niels Albert opnieuw in Koksijde (2012) de regenboogtrui in eigen land.

Met naast de bewogen overwinning van De Clercq in 2002 overigens ook Erik De Vlaeminck in 1970 als Belgische wereldkampioen in Zolder, is een drie op drie mogelijk.

Veel regen, maar droog parcours

Zondag wordt in de ochtenduren tijdelijk droog weer voorspeld maar van het zuidwesten uit zou al snel een nieuwe regenzone naderen met een stevige zuidwestenwind. Met elf graden is het niet al te koud maar toch kan de nattigheid de cross er zwaarder op maken en dat speelt in het voordeel van de Belgen.

Al is dat relatief in Zolder, waar er amper plassen op het parcours zullen liggen. Er was nog even sprake om boomstammen te leggen maar de UCI vond het parcours al selectief genoeg en dus kan de springende Van der Poel hier alvast géén voordeel uit halen. Van der Poel besliste zelfs om te passen voor een parcoursverkenning. Hij kent de omloop dan ook van buiten en het parcours in Zolder is er traditioneel eentje waar je het gevoel hebt dat het overal kan gebeuren. De lange en snelle stukken in het begin, het technische gedeelte halfweg en het lastige slot zorgen steevast voor een open (en dus razendspannende) koers.

Mathieu van der Poel kan natuurlijk ook te rade gaan bij zijn vader Adrie, die voor ons het parcours verkende en verwacht dat de verschillen groot zullen zijn:

Parkeerplaatsen genoeg

Alles wijst erop dat het wereldkampioenschap in Zolder het grootste Belgische sportevenement van het jaar wordt. Straks worden er 65.000 betalende toeschouwers verwacht. Geen sportmanifestatie die beter doet in België. Dat heeft wel één belangrijk gevolg: de logistiek.

Door de regen van de voorbije weken én de voorspelde nattigheid, was er zelfs even paniek. “Heusden-Zolder verzoop en“6.000 parkeerplaatsen waren onbruikbaar wegens te zompig”. De organisatie heeft echter al voor 7.000 euro extra parkeerplaatsen bijgehuurd en het mobiliteitsplan werd aangepast. Het circruit van Zolder is bovendien ook makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Van der Poel deed het vorig jaar al

Op een spekglad maar sneeuwvrij parcours trok Mathieu Van der Poel vorig jaar in Tabor meteen in de aanval en de Belgen moesten al snel hun meerdere erkennen in de 20-jarige Nederlander. Wout Van Aert pakte ondanks materiaalpech nog het zilver, voor Lars van der Haar.

Palmares van de laatste tien jaar:

2015 in Tabor (Tsj): Mathieu van der Poel

2014 in Hoogerheide (Ned): Zdenek Stybar

2013 in Louisville (VS): Sven Nys

2012 in Koksijde (BEL): Niels Albert

2011 in Sankt Wendel (Dui): Zdenek Stybar

2010 in Tabor (Tsj): Zdenek Stybar

2009 in Hoogerheide (Ned): Niels Albert

2008 in Treviso (Ita): Lars Boom

2007 in Hooglede-Gits (BEL): Erwin Vervecken

2006 in Zeddam (Ned): Erwin Vervecken

België boven in andere categorieën?

Bij de elite mannen hebben de Belgen dus niet de topfavoriet in eigen rangen. Maar dat is anders in de overige categorieën.

Sanne Cant kan zaterdag bij de vrouwen als eerste Belgische wereldkampioene veldrijden worden: uittredend kampioene Ferrand-Prévot is er niet bij door een knieblessure en ook Vos en Nash zijn niet van de partij. Met zestien overwinningen, waaronder een Europese en een Belgische titel, is Cant dan ook de topfavoriete. Femke van den Driessche is topfavoriete bij de vrouwen beloften. De 19-jarige renster uit Aalst kroonde zich al tot Europees en Belgisch kampioene en droomt nu van de kers op de taart.

Met Eli Iserbyt, Daan Hoeyberghs, Thijs Aerts en Quinten Hermans telt België zelfs vier (!) mogelijke kandidaten voor de wereldtitelbij de beloften. Speerpunt bij de junioren is de 17-jarige Jappe Jaspers, grote concurrent is echter zijn Nederlandse ploegmaat Jens Dekker.

Het programma:

Sportwereld.be is het volledige weekend ter plaatse en voorziet in verslaggeving van ter plekke. Wie op televisie wil volgen, kan bij de vrt terecht (waar en wanneer staat aangeduid in het programma).

Zaterdag 30 januari

9-10u30: Officiële Training

11u Mannen Junioren (tv-uitzending op één)

11u45-12u45: Officiële Training

13u: Vrouwen min 23

14u-14u45: Officiële Training

15u: Elite vrouwen (tv-uitzending op één)

Zondag 31 januari

9-10u45: Officiële Training

11u: Mannen min 23 (tv-uitzending op Canvas)

12u15-14u45: Officiële Training

15u: Elite Mannen (tv-uitzending op één)

Meer info vind je op de website www.wk2016.be